NAKON ISPITIVANJA

Janjić: Srbija treba odustati od progona

24.02.2011 u 17:19

Bionic
Reading

Hrvatski branitelji Petar Janjić Tromblon, kojega srbijansko državno odvjetništvo tereti u istom predmetu kao i hrvatske branitelje Danka Maslova i Tihomira Purdu, ispitan je danas na Županijskome sudu u Vukovaru na zahtjev odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu, a nakon ispitivanja je izjavio kako Srbija treba odustati od progona hrvatskih branitelja

Uz županijskoga državnog odvjetnika iz Vukovara Božidara Piljića te Janjićeva branitelja Krešimira Krsnika, ispitivanju, koje je vodila istražna sutkinja Županijskoga suda Nevenka Zeko, nazočni su bili istražni sudac i tužitelj višeg suda u Beogradu.

'Upiti srbijanskih istražitelja trajali su oko pola sata. Mnogo toga su pitali, a uspio sam im objasniti događaj iz Vinogradske ulice', izjavio je novinarima nakon dvosatnog davanja iskaza Petar Janjić, objasnivši kako je skupina branitelja, među kojima je bio i on u obrani Vukovara 1991. godine, u Vinogradskoj ulici spasila život neprijateljskom vojniku, a poginule neprijateljske vojnike odnijeli su 'na ničiju zemlju i predali agresoru'.

Po njegovim riječima, tadašnja istraga potvrdila je da su ti vojnici poginuli od 'vatre' vlastite vojske.

Također je ocijenio kako Srbija treba odustati od progona hrvatskih branitelja. Srbijanski istražitelji, kako je rekao, bili su dobro pripremljeni, a posjedovali su i dokumentaciju za koju nije niti znao da postoji.

'U koncentracijskim logorima potpisivao sam svega i svašta. Niti jedan papir koji su mi predočili nije sadržavao niti moj rukopis, niti moj potpis', naveo je, dodajući kako je već mjesec i pol dana 'pod strašnim pritiskom, niti jede niti spava, a rijetko viđa i obitelj'.

Također je zapitao tko će i kako 'refundirati takvu jednu veliku štetu koja je počinjena Tihomiru Purdi', koji je već pedeset dana u zatvoru i nije s obitelji, pri čemu je ocijenio kako se država 'jako loše odnosi prema braniteljima'.

Janjićev odvjetnik Krešimir Krsnik izjavio kako nakon današnjeg ispitivanja Janjića očekuje da Srbija odustane od kaznenog progona.

'Neshvatljivo je da do današnjeg dana nitko u Hrvatskoj nije podigao optužnicu protiv onih koji su u logorima zatočili oko 3500 ljudi. Nadam se da će zapisnici s ovih saslušanja bit dostavljeni državnom odvjetništvu i konačno pokrenuti postupci za te zločine', rekao je Krsnik.

Petra Janjića Srbija tereti za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991., a s njim su suosumnjičeni Danko Maslov, koji je danas ispitan na Županijskome sudu u Zagrebu, te Tihomir Purda, koji je u ponedjeljak ispitan u državnom odvjetništvu BiH, također na zahtjev odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu.