zadovoljan rezultatima

Jandroković: Rezultati izbora pokazuju da je HDZ stranka desnog centra, a ne radikalna i ekstremistička stranka

15.03.2020 u 23:25

Bionic
Reading

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako rezultati unutarstranačkih izbora pokazuju da je HDZ stranka desnog centra, a nikako ekstremna i radikalna stranka, što je bio dio poruka dijela kandidata koji su sudjelovali na izborima.

"Poruka članova HDZ-a je jasna, pružena je podrška politici predsjednika Andreja Plenkovića, njegovim suradnicima i timu. Ovo su impresivne brojke i uvjerljiva pobjeda te je to očito poruka koju su članovi željeli uputiti i onima koji danas vode HDZ - u prvom redu predsjedniku Plenkoviću, ali i očito i hrvatskoj javnosti”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a.

Plenković 80 posto, Kovač 20 posto glasova

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Damir Sesvečan izvijestio je novinare da je nakon rezultata s obrađenih 63 posto biračkih mjesta Plenković osvojio 80 posto glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 20 posto.

Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika Tomo Medved osvojio je 72 posto glasova, a Ivan Penava 28 posto.

Na izborima su prošli i ostali članovi Plenkovićeva tima - Oleg Butković kao kandidat za potpredsjednika stranke osvojio je 19 posto glasova, Ivan Anušić i Branko Bačić po 17 posto, a Zdravka Bušić njih 14 posto.

Protivnici nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova niti za jedno mjesto u vrhu HDZ-a - Davor Ivo Stier dobio je deset posto. Milijan Brkić i Tomislav Tolušić osvojili su osam posto glasova, Hrvoje Tomasović četiri posto, a Ivan Kujundžić njih tri posto.

Jandroković je ustvrdio kako to znači da je HDZ bio, sada je i bit će stranka desnog centra, demokršćanska i narodnjačka stranka, a nikako ekstremna i radikalna stranka.

Upitan hoće li nakon takvih rezultata Milijan Brkić ostati na mjestu potpredsjednika Sabora, odgovorio je kako su Plenković i njegov tim na izborima dobili poruku koja obvezuje jer se radi o velikim razlikama u odnosu na protukandidate.

"Izbori su srušili i neke mitove i danas možemo na drugačiji način gledati kako ćemo voditi politiku HDZ-a", kazao je.

Poruke su jasne. Vidi se koje ljude i kakvu politiku žele. Sasvim sigurno će stranačka tijela o tome voditi računa. Kakva će biti suradnja ovisit će o porukama koje ćemo slušati u idućim danima, rekao je Jandroković.

"Očito se od predsjednika i njegovih suradnika očekuje da u politici budu konzistentni i traže partnere s kojima će formirati novu vladu nakon idućih parlamentarnih izbora”, poručio je.

Plenkovića se napadalo retorikom kakvu ne koriste ni oporbene stranke

Ocijenio je kako je tijekom kampanje bilo "potpuno neprihvatljivih izričaja" i da se Plenkovića napadalo retorikom kakvu ne koriste ni oporbene stranke.

"Vjerujem da je onima koji su to izgovarali danas žao jer su promašili svojom kampanjom, svojim porukama i promašili su politike koje bi željeli voditi. Članovi HDZ-a pokazali su što misle o tome što su činili u toj kampanji", poručio je Jandroković.

Najavio je da će se nakon unutarstranačkih izbora nastaviti s pripremama za parlamentarne izbore, vodeći računa i okolnostima vezanim uz koronavirus, a nastavak unutarstranačkih izbora bit će obustavljen do boljih vremena.

Jandroković je pritom najavio da će se na tu temu u ponedjeljak održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.