unosna prodaja

Jandroković podebljao bankovni račun za 1,3 milijuna kuna, evo i kako

03.07.2019 u 22:29

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković podebljao je u lipnju svoj bankovni račun za 1,3 milijuna kuna. Riječ je o svoti koju je dobio prodavši gotovo 55 posto udjela u bjelovarskoj tvrtki Beming d.o.o.

Jandroković je 18. lipnja osvježio svoju imovinsku karticu. U odnosu na prethodnu verziju iz prosinca 2018., najznačajnija promjena vidljiva je u rubrici štednje.

Dok je u prethodnoj kartici prijavio kako ima ušteđenih 32 tisuće eura, a njegova supruga 15 tisuća, sredinom ove godine iznos se znatno povećao.

Tako je Jandrokovićeva štednja u eurima porasla na 112 tisuća eura, a prijavio je i kunsku štednju od 745 tisuća kuna.

Račun njegove supruge podebljao se za 1000 eura, pa tako ona ima 16 tisuća eura.

Jandroković je u napomeni u imovinskoj kartici naveo kako je 6. lipnja prodao 54,67 posto udjela u tvrtki Beming d.o.o. tvrtki ZVONE d.o.o., i to za 1,3 milijuna kuna.

Taj je iznos djelomično dobio u kunama, a djelomično pretvorio u eure te ukupan zbroj stare štednje i novca ostvarenog prodajom udjela odgovara ukupnom iznosu štednje prijavljene u imovinskoj kartici.

  • +58
Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Veza između Jandrokovića, koji je rođeni Bjelovarčanin i inženjer građevine te diplomirani politolog, i tvrtke Beming zapravo je njegov otac Zvonimir Jandroković, a koji je tvrtku za graditeljstvo Beming građevinarstvo d.o.o. osnovao još 1990. godine.

Ta je tvrtka 1996. pripojena tvrtki Beming d.o.o., a 2012. je ugašena. Upravo zbog prijenosa upravljačkih prava na svog oca Gordan Jandroković je 2015. kažnjen sa šest tisuća kuna od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, 2008., kada je postao ministar vanjskih i europskih poslova, Jandroković je formalno prenio udjele na svog oca.

To nije smio jer se po zakonu udjele ne smije prenositi na 'krvnog srodnika u uspravnoj lozi'. Jandroković je tada u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa naveo kako je riječ o tvrtki koja posluje na području Grada Bjelovara i okolice te da joj je glavna djelatnost upravljanje stambenim zgradama.

Stan na Šalati

Jandroković, koji kao predsjednik Hrvatskog sabora ima plaću od gotovo 22 i pol tisuće kuna, i njegova supruga, koja je zaposlena u KBC-u Zagreb, posjeduju stan u Zagrebu od 149 kvadrata, vrijedan dva milijuna kuna, te garažu vrijednu sto tisuća kuna. Riječ je o stanu u urbanoj vili na zagrebačkoj Šalati, a koju je Jandroković izgradio s nekadašnjim vratarom Dinama Tomislavom Butinom.

Kako je 2009. Jandroković, koji je tada bio šef diplomacije, rekao Slobodnoj Dalmaciji, riječ je o investiciji vrijednoj između 280 i 300 tisuća eura.

Istaknuo je kako tvrtka ne posluje s državnim tijelima, jedinicama lokalne, tj. regionalne samouprave osim na temelju onih ugovora koji su sklopljeni prije nego je postao dužnosnik. Godine 2013. ipak je prenio upravljačka prava na odvjetnika Danijela Benka.

Tvrtka Beming ostvarila je prošle godine 930 tisuća kuna prihoda, uz 153 tisuće kuna dobiti. Od te dobiti Jandroković je u obliku dividende 2018. dobio 75.085 kuna.

Četvero zaposlenih u ovoj bjelovarskoj tvrtki prosječno ima neto plaću od 6980 kuna, a ona je u međuvremenu ipak primila uplate iz državnog proračuna.

Od 2013. do 2018. godišnje im je iz državnog proračuna isplaćeno između 130 i 160 tisuća kuna. Sve do 2019., kada su u prvoj polovici godine iz državnog proračuna dobili čak 1,4 milijuna kuna, i to najveći dio od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.