JANDROKOVIĆ ZA KURIER

Jandroković objavio borbu protiv hrvatskih strahova

15.07.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Hrvatska će pomoći svojim susjedima na njihovu putu u EU, a euroatlantska perspektiva jugoistočne Europe vrlo je važna za sigurnost i stabilnost Europe, rekao je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u intervjuu za austrijski list Kurier od petka

'Poznajemo naše susjede i pomoći ćemo im na putu za Europu. Mi znamo kako je važno prihvatiti kriterije EU-a, razumjeti europsku logiku. Najbolje za sigurnost i stabilnost Europe je euroatlantska perspektiva jugoistočne Europe', ocijenio je Jandroković.

Šef hrvatske diplomacije kazao je da je kraj lipnja za Hrvatsku imao dvostruku simboliku: Hrvatska je proslavila 20 godina neovisnosti te završila pregovore s EU-om.

Trenutačne ankete, kazao je Jandroković, pokazuju da više od 60 posto građana Hrvatske podržava ulazak u EU, a Zagreb je pokrenuo i jaku kampanju od koje očekuje jačanje podrške članstvu u Uniji.

U kampanji se odgovara na pitanja koja brinu hrvatske građane, a prema Jandrokovićevim riječima građani izražavaju zabrinutost zbog 'gubitka nacionalnog identiteta, jezika, običaja i tradicije', te pitanja u vezi životnog standarda, ekonomije, radnih mjesta i slobode kretanja.

Šef hrvatske diplomacije govorio je i o prednostima hrvatskog članstva u EU-u.

'Imat ćemo isti status kao i druge zemlje i zajedno ćemo odlučivati. EU je važan i za naš standard', rekao je dodajući da su pregovori s EU-om već promijenili Hrvatsku, posebice u području pravosuđa, korupcije i investicija.

Hrvatska se ne boji monitoringa do ulaska u EU, rekao je Jandroković dodajući: 'U srpnju 2013. bit ćemo sto posto zreli za ulazak'.

Hrvatska, nastavio je, prati ono što se događa u Europi, posebice dužničku krizu.

'Ali EU je do sada riješila sve krize, pa će to i ovoga puta učiniti', ocijenio je.

U intervjuu za austrijski list, Jandroković je također kazao da je Austrija najveći investitor u Hrvatsku, te da je u razdoblju od 1993. do 2010. u Hrvatsku uložila 6,5 milijardi eura.