sastanak u beču

Jandroković ističe stabilnost susjedstva zbog mogućeg migrantskog vala

07.09.2021 u 17:11

Bionic
Reading

Stabilnost u susjedstvu Hrvatske važna je za efikasan odgovor na mogući migrantski val, izjavio je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

"Pitanje migracija jedno je od ključnih pitanja sigurnosti naših dviju država", rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka s Wolfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

Sobotka i Jandroković razgovarali su u Beču na marginama Pete svjetske konferencije predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije.

"Jako je važno surađivati, razmjenjivati informacije. Jako nam je važno da države u našem susjedstvu budu stabilne", dodao je Jandroković.

Istaknuo je da se u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji "ne događaju procesi koji baš idu u prilog tome da će se regija stabilizirati i da će kroz to onda zemlje postati članice Europske unije u skoroj budućnosti".

"Nama je u interesu da nam je susjedstvo stabilno, posebice s obzirom da ne znamo što nas čega kada je pitanju migrantska kriza. Jako je bitno da sve zemlje na tom potencijalnom migrantskom valu, budu usredotočene na zaštitu granica", poručio je Jandroković.

Predsjednik Sabora ocijenio je da su hrvatsko-austrijski odnosi "tradicionalno dobri i prijateljski", naglasivši da je Austrija najveći ulagač u Hrvatsku i jedan od najvažnijih trgovinskih partnera.

"Potpora Austrije kada su u pitanju schengen, euro i članstvo u OECD-u, nama je iznimno bitna", rekao je Jandroković.