PRIPREME U PUNOM JEKU

Jandroković: Gradi se kamp na Prevlaci; Vlahušić: Nema kampa

29.09.2015 u 11:42

  • +21

Nedjeljne pripreme vojnih hangara i baraka na Prevlaci

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

O uređivanju vojnih objekata na Prevlaci, koji su po prvoj verziji vladajućih trebali služiti za potencijalni prihvat izbjeglica, a u drugoj verziji za policiju bude li trebalo 'braniti' granicu od njih, za 'Novi dan' televizije N1 govorili su gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić te bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković

Vlahušić tvrdi da se na Prevlaci 'neće graditi izbjeglički kamp, ali Prevlaka postoji i država ima pravo da s njom napravi ono što smatra da je potrebno'.

'Mislim da nema južne rute, a nažalost imamo dva milijuna ljudi u Turskoj koji pokušavaju prolaskom kroz ove zemlje doći do zemalja za koje smatraju da su im potrebne. Niti jedna osoba nije rekla da želi ostati u Hrvatskoj. Nije realno da će izbjeglice prolaziti preko juga Hrvatske. Dubrovnik je prije 24 godine bio izbjeglička zona i imali smo 21.500 registriranih izbjeglica, više nego stanovnika Dubrovnika. Ako se dogodi bilo kakva kriza, Dubrovnik će se znati nositi s time. Političare pozivam da puste Dubrovnik na miru', rekao je Vlahušić za N1

Jandroković podsjeća da je ministar Ranko Ostojić kazao da se na Prevlaci gradi izbjeglički kamp te da je 'teško raspravljati s ljudima kojima je laž normalna pojava i koji se lažima služe u političke svrhe'. 'Čitav niz laži postao je sredstvo političke borbe za Milanovića', kaže Jandroković.

'Postoje snimke o tome da se gradi kamp za imigrante, postoji zapisnik sa sastanka. To se događalo, to se događa i danas, i ne mogu polemizirati s nekim tko govori neistine. Izbjegličku krizu Milanović je koristio da na neprimjeren način govori o susjednim zemljama. Postali smo taoci i velika je šteta što se izbjeglička kriza događa u predizbornoj kampanji', rekao je Jandroković.

Po njegovom mišljenju, u pitanju je 'nevjerojatna drskost Milanovića' jer on istovremeno optužuje druge za svoje propuste. 'Ovo s Prevlakom je čisti dokaz - opet se optužuje druge da stvaraju histeriju. Neorganizirano su ušli u cijelu tu situaciju. Bez organizacije, reda, discipline... moramo štititi svoje interese, mi idemo prema Schengenu', dodao je Jandroković.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas će posjetiti Prevlaku, povodom čega Vlahušić kaže sljedeće: 'Gospodina Karamarka znam dug niz godina i ako želi popiti kavu sa mnom, ja ću to učiniti. Nalazimo se u migraciji stanovnika, ali niti Milanović niti Kramarko neće odlučivati što će biti s tim ljudima.'

Zašto Tomislav Karamarko dolazi u Dubrovnik?

'Naravno da Karamarko želi vidjeti što se tamo točno događa. Stav HDZ-a je jasan - moramo spriječiti južnu rutu. Drago nam je da sada i Vlada govori na isti način, ali njima se jednostavno ne može vjerovati', odgovorio je Jandroković.