DOBAR POSAO U BUKOVLJU

Jakovina uspio prodati propalu tvrtku sa 60.000 eura tereta

29.12.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Nekretnine u vlasništvu TJ-Proma, tvrtke ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, opterećene su zabilježbom od 60.000 eura na ime Osiguranja Helios, piše Večernji list, upozoravajući da bi kupac tvrtke morao, želi li nekretnine tvrtke, preuzeti i taj dug. Ili je ministar uspio prodati mladom poduzetniku samo ime blokirane tvrtke za 400.000 kuna?

Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, na poslovnu zgradu, skladište i ekonomsko dvorište TJ-Proma, ukupne površine 1242 četvorna metra, Jakovina je na Helios 2006. godine prenio prava vlasništva radi osiguranja novčane tražbine. U rujnu 2008. godine pak Županijski sud u Slavonskom Brodu donosi rješenje kojim se zabranjuje daljnje opterećenje nekretnine bez suglasnosti osiguranja Helios. Prema tome, vlasnik nekretnina Jakovinine tvrtke je Osiguranje Helios, piše Večernji list

List podsjeća da je Jakovina u četvrtak ustvrdio da je spornu tvrtku zbog koje je u sukobu interesa prodao za 400.000 kuna jednom mladom slavonskobrodskom poduzetniku, ne želeći otkriti o kome je točno riječ. Ministar poljoprivrede tvrdi i da će novi vlasnik TJ-Proma preuzeti i dugove i to, kako je rekao, oko 110.000 kuna. No ministar nije spominjao 60.000 eura tražbine Osiguranja Helios koje još uvijek ima zabilježbu nad nekretninama tvrtke.

Problematično je i što i u slučaju da je Jakovina digao kredit na svoje ime, a založio za to nekretnine tvrtke, nije taj kredit prijavio u imovinskoj kartici, što je morao učiniti.

Budući da zabilježba od 60.000 eura na nekretnine TJ-Proma još uvijek stoji, kupac bi, ako želi i nekretnine tvrtke, morao preuzeti i taj dug ili će pak kupiti samo ime tvrtke, koja je inače u blokadi. A onda se postavlja pitanje što to u toj tvrtki vrijedi čak 400.000 kuna?