rat na bliskom istoku

Jakovina: Netanyahuova izjava da Židovi mogu biti sigurni samo u Izraelu je opasna

16.10.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je na N1 gdje je govorio o izraelskoj politici na Bliskom istoku, ali i o Hamasu

Jakovina je na N1 pojasnio kako je u Izraelu u posljednjih godinu dana stvorena atmosfera podijeljenog društva, a do toga je vodila politika Benjamina Netanyahua, čija je vlada dosad najdesnija u Izraelu. Iako je, kaže, Netanyahu imao umjerenijih faza, sada je opterećen optužbama za korupciju te se okrenuo ekstremizmu, te se u kabinetu okružio ljudima koji su desnije od njega.

Do velikih prosvjeda koji su posljednjih mjeseci potresali Izrael došlo je zbog unutarnjih podjela u Izraelu, dio stanovnika je vrlo različit od vlasti koja je esktremna prema drugačijima. 'Netanyahu je govorio da Židovi ne mogu biti sigurni nigdje osim u Izraelu. To je opasna izjava. Izrael jest židovska država, ali oni žive u cijelom svijetu. To zaoštravanje bit će puno važnije od ovih demonstracija kad se počne propitivati uloga onih koji su bili na čelu države za ovaj recentni propust', govori Jakovina.

'Šef jedne od stranaka je govorio da su Arapi koji su ostali u Izraelu greška Bena Guriona, da on nije dovršio posao kad se stvarala izraelska država. Takva retorika ne stvara povoljnu atmosferu, pogotovo u trenutku kad imate napadnutu državu. S druge strane, Izraelci koji su suočeni s napadom Hamasa otvorili su se asocijacijama iz vremena pogroma, kad je ubijanje bilo nediskriminatorno prema djeci i ženama. Izraelska država je nastala na šoku holokausta, sada je bila razbuktana kao realnost ovdje. Prvi put se događa da je Izrael napadnut na vlastitom teritoriju. Izostala je reakcija vojske koja je trebala biti najspremnija, ne samo da je najsnažnija na Bliskom itoku, a ona nije satima reagirala', objašnjava Jakovina.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Govoreći o Hamasu, Jakovina kaže da je Hamas puno više od vojne organizacije u Pojasu Gaze. Objašnjava i da je Hamas nastao kao proizvod ekstremnih vjerskih krugova u arapskim državama, nakon što je u Šestodnevnom ratu propao sekularni put arapskih država.

Jakovina smatra i da ova eskalacija prijeti da preraste u svjetsku krizu, ne samo regionalnu. 'Nijedno društvo nije potpuno izolirano. Ako imate jedan isti režim koji je 80 godina na vlasti, može li biti da je na vlasti samo uz pomoć terora ili zadovoljava neki veliki broj stanovnika? Oni su tamo vlast, uprava, vode državu koja se zove Gaza. Nema izbora, ali nema izbora ni za Fatah. Ako bi se raspisali izbori, veliko je pitanje bi li Abu Mazen bio opet izabran i bi li Fatah bio izabran? Što ako bi Hamas bio izabran? Zato se ne raspisuju izbori', objašnjava.