LEKCIJA IZ POVIJESTI

Jakovina i Klasić poučili Peternela oko bitke na Sutjesci

11.10.2016 u 20:40

Bionic
Reading

'Partizanski RTL uveseljava i educira svoju publiku! Dok Slovenci iskopavaju kosti žrtava, kod nas partizani upravo oslobađaju Europu!' napisao je sinoć na svom profilu na Facebooku Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) očito iznerviran činjenicom što je spomenuta TV kuća emitirala film 'Bitka na Sutjesci'

Iz RTL-a Peternelov istup nisu željeli komentirati, ali su zato na njega osvrnuli povjesničari Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić. Jakovina je Peternelu poručio da proba službeno u ime HHO-a kontaktirati njemačko veleposlanstvo u Zagrebu i izraziti neslaganje zbog partizanske pobjede nad fašistima u Drugom svjetskom ratu.

'To će biti minorno u odnosu na odgovor koji će dobiti od njemačke strane. Organizaciji i pojedincima koji su nesretni rezultatom odnosno pobjedom nad fašizmom zapravo ni film ne može biti od pomoći', kazao je Jakovina.

Klasić pak smatra kako je Peternelov istup još jedan u nizu pokušaja povijesnog revizionizma u kojem se partizanska borba, borba protiv fašizma pokušava izjednačiti s onim što se dogodilo nakon rata, ali radom ustaškog pokreta.

'Partizanske jedinice na bitci na Sutjesci, u kojoj su masovno sudjelovali Hrvati, ponajviše iz Dalmacije, jedna su od najsvjetlijih točaka hrvatske povijesti. Te ljude nitko nije mobilizirao ni tjerao da se pridruže borbi. Ti ljudi su se odlučili boriti protiv zla u stravičnim uvjetima i umjesto da nam takvo ponašanje dijela hrvatskih građana postane uzor i nešto čime se ponosimo, jer gotovo da u svjetskim okvirima nije postojao tako jak pokret otpora, mi danas pokušavamo odreći svijetlog dijela povijesti', poručio je Klasić.

Podsjetio je da je film 'Bitka na Sutjesci' s Richardom Burtonom u glavnoj ulozi, glazbom oskarovca Mikisa Theodorakisa bio blockbuster i prikazivan od New Yorka, preko Pariza pa do Tokija.

'Danas, 2016. godine praviti od toga problem ne govori puno o filmu već o onima koji to govore', zaključio je Klasić.

Bitka na Sutjesci jedna je od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata, vođena mjesec dana od polovice svibnja do polovice lipnja 1943. pored rijeke Sutjeske u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Oko 120 tisuća njemačkih vojnika pojačanih četnicima, ustašama, Talijanima, artiljerijom i zrakoplovima u obruč je stisnulo oko 17 tisuća partizana i 3.500 ranjenika. Cilj Operacije Schwarz, poznatije i kao peta neprijateljska ofenziva bio je uništiti partizane na području Jugoslavije. U bitci je poginulo 7.454 partizana. Najveći broj partizanskih boraca bio je s područja Hrvatske - 8.925, od čega su 5.220 bili Hrvati. Četveroznamenkast broj partizana dali su tek Šibenik 1.316 i Split 1.091. Iz Trogira bilo 435, iz Omiša 245, Imotskog 180, Vrgorca 249, Sinja 318, Makarske 362, Hvara 145, Drniša 74, Zadra 161 i Knina 568.