PUSIĆ TO ODBACUJE

Jakovčić si zaželio veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Splitu je komentirala mogućnost velike koalicije u Hrvatskoj, koju zagovara i IDS-ovac Ivan Jakovčić

'U mnogim demokratskim državama postoji mogućnost velikih koalicija', odgovorila je Pusić na upit o mogućnosti takvog saveza najvećih stranaka u Hrvatskoj. No šefica HNS-a nije za takvo što u našoj zemlji.

'Mislim da je pogotovo u državama koje nemaju dugu demokratsku kulturu važno imati mogućnost i pravo izbora. Mi godinama nismo imali više od jedne stranke i jedna od važnih stvari koja se postigla u ovih 20 godina jest da možemo birati. Ne bih voljela da nam netko oduzme tu mogućnost da biramo između različitih političkih opcija. To ne znači da opcija na vlasti i ona u opoziciji ne mogu oko nekih stvari postići dogovor, kao što smo imali recimo konsenzus oko europskog projekta', rekla je Pusić.

Želju za velikom koalicijom u intervjuu Jutarnjem listu izrazio je bivši čelnik IDS-a Ivan Jakovčić, kazavši da je 'jedina prava alternativa za izlazak iz krize dogovor HDZ-a i SDP-a'.

'Situacija je zaista iznimno teška i svjestan sam neostvarenih očekivanja naše vlade. Prije mnogo godina pozvao sam javno sve političke aktere na razmatranje ideje o stvaranju Vlade nacionalnog jedinstva. Tada su moj prijedlog predsjednici SDP-a i HDZ-a, Ivica Račan i Ivo Sanader, glatko odbili. Mislim da se sada najbolje vidi kako nam je takva Vlada trebala. Nisam siguran ni danas da bi najveće stranke prihvatile takvu inicijativu, iako bi ona, po uzoru na Austriju i Njemačku, sigurno trebala Hrvatskoj. I to bi, uvjeren sam, podržala većina građana', kazao je Jakovčić za Jutarnji list.