UGLJEN ILI PLIN:

Jakovčić rastrgan između čistog zraka i 'kukuriku' želja

09.04.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Bivši IDS-ov župan Ivan Jakovčić i aktualni kandidat na izborima za Europski parlament vladajuće Kukuriku koalicije nastavljan igrati dvostruku igru. I dok se na domaćem terenu u Istri žestoko bori protiv izgradnje Termoelektrane Plomin C na ugljen, s druge strane u bitci za briselske fotelje kandidat je te iste 'ugljenske' koalicije

Pitali smo Jakovčića kako je moguće biti kandidat koalicije protiv čije se politike bori. 'Kao župan sam podignuo tužbu da bih zaštitio interes Istre. Tužba još nije riješena i vidjet ćemo što će biti. Mislim da je emisija CO2 vrlo štetna te, kad govorimo o klimi, u Europi termoelektrana na ugljen sigurno nije budućnost', odgovorio je diplomatski Jakovičić.

Dugogodišnji politički vladar Istre kaže da razumije različite partikularne interese opskrbe hrvatskog gospodarstva različitim energentima. 'Ali moram štiti interes Istre', odgovara praktično. Zbog toga je, kaže podignuo tužbu, protiv države i pokazao što misli 'i kao osoba i kao političar ove zemlje'.

Doduše u Istri se nadaju, nakon što je u Savoni u Italiji zatvorena termoelektrana zbog sumnje da je onečistila okoliš i neposredno prouzročila smrt 442 stanovnika, da sada imaju još jače argumente u borbi protiv izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen u vlastitom dvorištu, na čemu inzistira Vlada u Zagrebu.

Iz Zelene akcije upozoravaju da bi prema analizama vanjskih troškova objavljenih u Greenpeaceu za TE Plomin C na ugljen, zagađenje zraka moglo prouzročiti preranu smrt i do 17 ljudi godišnje. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, tvrde iz Zelene akcije, od posljedica zagađenja iz termoelektrane moglo bi umrijeti čak 680 ljudi.

Jakovčić navodi da će u Europskom parlamentu posebno inzistirati na energetskoj politici obnovljivih izvora energije jer na Balkanu hidroenergija može proizvesti mnogo energije, a može se koristiti i energija sunca na Mediteranu. Istarska županija želi krenuti u potpuno suprotnom smjeru od izgradnje termoelektrana na ugljen.

Ova regija želi biti predvodnica u energetskoj neovisnosti u državi, a kako ističe župan Valter Flego, u planu je izrada Zelenog plana koji će odrediti smjernice za učinkovitije korištenje energije, naročito iz alternativnih izvora, s ciljem da Istra do 2030. godine bude 'CO2 neutralna županija'. Zbog toga je županija povukla već neke konkretne poteze te je jedan od 17 partnera, iz osam država, koji sudjeluju u

Alterenergy

Alterenergy strateški je projekt energetske učinkovitosti za male zajednice na Jadranu, koji jačajući sposobnosti planiranja i upravljanja integriranim akcijama za štednju i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u skladu s ciljevima EU-a promiče energetsku održivost. Oslanja se na ukupni proračun 12,5 milijuna eura, od čega su Istri odobreni 478 271 eura.

europskom projektu. Alterenergy – Energetske učinkovitosti za male zajednice na Jadranu, za što joj je odobren budžet u iznosu od 478 tisuća eura iz IPA programa.

Hoće li Istra uspjeti u nakani da postane prva naša CO2 neutralna županija, tek će se vidjeti, kao i hoće li sudski uspjeti zaustaviti izgradnju novog bloka TE Plomina na ugljen, kao što to od lokalnih vlasti zahtijevaju brojne aktivističke udruge i građani.

Skeptici kažu da će projekt izgradnje novog bloka TE Plomin s pogonom na ugljen ponajprije spriječiti nizak interes ulagača jer je prvi rok za predaju obvezujućih ponuda bio u listopadu, no prije isteka je produljen za još šest mjeseci. Novi rok za predaju ponuda za TE Plomin C snage 500 MW ističe krajem travnja, a koliko je poznato javnosti potencijalni ulagači zainteresirani za novi plominski energetski projekt čija vrijednost se procjenjuje na 800 milijuna eura, za sad su tri konzorcija: talijanski Edison, japanski Marubeni i korejski KOSEP.