U PET BLIC PITANJA

Jakovčić nam objasnio zašto europsku vojsku smatra dobrom idejom

30.09.2016 u 09:35

Bionic
Reading

O ideji europske vojske zbog sve većeg niza sigurnosnih prijetnja koje ugrožavaju Stari kontinent sve se glasnije govori. Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini negirala je da razgovori o jačanju suradnje u obrani vode prema stvaranju europske vojske, međutim priča se zakotrljala posebno jer se Berlin i Pariz zalažu za novi zamah vojnoj suradnji u Europskoj uniji, što je dugo bila neka vrsta tabu teme zbog britanskog protivljenja

Zastupnik IDS-a i Alijanse liberala i demokrata (ALDE) u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić prilično je entuzijastično pozdravio mogućnost formiranja europske vojske u objavi na Twitteru. Stoga smo Jakovčiću postavili pet blic pitanja o mogućnosti formiranja zajedničke europske vojske i posljedicama koje bi taj potez mogao imati.

Postoje li neki obrisi kako bi takva vojska izgledala?

Naravno da je to sve samo ideja o kojoj se sve glasnije priča. Spomenuo je i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker to prije par mjeseci u svojem intervjuu jednom njemačkom mediju.
Za sada je jasno da treba hitna zajednička zapovjedna struktura zbog svih opasnosti koje prijete, a pogotovo terorizma i migrantske krize koja traje.

Zašto smatrate da bi to bila dobra ideja?

Zato što EU ima veliku gospodarsku snagu, umjerenu političku snagu, a vrlo slabu vojnu moć! To treba u svijetu u kojemu živimo izbalansirati jer nas neće i ne drže dovoljno ozbiljnim partnerom.
Napisao sam na Twitteru da je nedopustivo to što EU ne sjedi skupa za stolom sa SAD-om i Rusijom u Siriji. Oni ratuju i mire se bez nas, a sve posljedice trpimo isključivo mi u EU-u. To je potpuno neodrživo. Dok nemamo jasnu vojnu moć, uvijek će EU biti u drugom planu.


Ne bi li se takva vojska preklapala po nadležnostima s NATO-om?

Treba pametno postaviti stvari. NATO je nastao u nekom drugom vremenu i poslužio je u mnogim slučajevima. Geopolitički odnosi potpuno su promijenjeni i zato trebamo i nove odgovore. Svakako da NATO i potencijalni vojni savez EU-a imaju puno toga zajedničkog i potrebna je maksimalna suradnja.

Nije li u Hrvatskoj ukidanjem vojnoga roka trend bio u demilitarizaciji društva, a sada se vi u Europskom parlamentu kao liberalni političar zalažete za suprotno?

To nema veze s militarizacijom. Pa ja sam jedini koji 25 godina govori o demilitarizaciji društva i zato sam često bio napadan od desničara. Ovdje se radi o globalnom sigurnosnom aspektu za članice EU-a i djelovanja EU-a kao relevantne vojne snage. Jedino ćemo tako moći utjecati na procese i tamo gdje je za nas presudno, dok danas drugi odlučuju u naše ime.

Bi li u toj nekoj europskoj vojsci hrvatski vojnici ginuli za nečije tuđe ciljeve?

Pa kakvo je to pitanje? Pa zar već nismo u NATO-u? Pa hrvatski vojnici već sudjeluju u raznim misijama. Zar mislite da je EU imperijalistička tvorevina koja želi osvajati nove teritorije? Ovdje se radi o stvaranju jedinstvene europske sigurnosno-obavještajno i vojne snage u funkciji mira. Danas je to borba protiv terorizma i uzroka migracija. Zato trebamo Uniju koja će biti sposobna i vojno djelovati.