VREMENSKA PROGNOZA

Jako nevrijeme i obilna kiša su iza nas, danas sunčano u većini zemlje

04.08.2019 u 07:51

Bionic
Reading

Nedjelja će biti uglavnom sunčana, a u unutrašnjosti, uz dnevni razvoj oblaka, može biti rijetkih lokalnih pljuskova, osobito u Slavoniji i u gorju. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 24 do 29 °C, a u Dalmaciji i malo viša

Vjetar će biti većinom slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni. Duž obale će puhati umjerena bura, mjestimice i jaka, a poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, javlja , javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Biometeorološke prilike će se nastaviti poboljšavati, pa će biti uglavnom povoljne. Kronični bolesnici će tijekom dana lakše podnositi tegobe od kojih inače pate. Uz zaštitu od UV zračenja će boravak na otvorenom biti ugodan. Sunčano vrijeme će kod svih ljudi podržavati dobro raspoloženje, koje niti mjestimični pljuskovi neće znatnije pokvariti.

Istočna Hrvatska

Bit će djelomice sunčano. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka moguć je poneki pljusak pračen grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od 15 do 17, a najviša oko 26 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano vrijeme, poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka postoji mala mogućnost za poneki kratkotrajni pljusak. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnja temperatura od 14 do 17, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano, ujutro po kotlinama magla, a poslijepodne uz lokalni razvoj oblaka može biti i pljuskova. Vjetar slab. Najniža temperatura od 11 do 15, najviša od 22 do 25 °C.

Sjeverni Jadran

Prevladavat će sunčano. U unutrašnjosti Istre poslijepodne će biti umjerenog razvoja oblaka s kojim može pasti i poneki pljusak. Ujutro umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, a poslijepodne vjetar slab, tek ponegdje umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 22, u unutrašnjosti Istre ponegdje i niža, a najviša dnevna između 27 i 29 °C.

  • +55
Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Dalmacija

Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti i na jugu povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 19 do 23, danju duž obale vruće, a najviša temperatura od 28 do 31 °C.

Hrvatska sutra

I u ponedjeljak će prevladavati sunčano vrijeme, ujutro se na kopnu mjestimice očekuje magla, a danju uz umjeren razvoj oblaka tek poneki pljusak moguć je uglavnom u gorskim predjelima. Vjetar će biti slab, na Jadranu ujutro mjestimice burin, a danju u okretanju na umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura kretat će se od 12 do 17, na duž obale od 18 do 22 °C. Danju će biti vruće, temperatura će se kretati od 28 do 31 °C, a u gorju će biti niža.

Promet

Kolnici su u nedjelju ujutro mjestimice mokri ili vlažni i skliski, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, a ima je i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Karlovac i između tunela Mala Kapela i Brinje, na autocesti A2 Zagreb-Macelj između Zaboka i Krapine i na A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Promet je srednje gust do povremeno pojačan na cestama u smjeru mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac te pojedinim graničnim prijelazima. 

Na A1 Zagreb-Split-Ploče na naplatama Lučko i Demerje nema dužih čekanja. Povećana je gustoća prometa između naplatne postaje Lučko i čvora Zadar 2  u smjeru mora, a zbog prometne nesreće između čvorova Benkovac i Pirovac u smjeru mora (oko 297.+600 km), vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 80 km/h. 

Na A3 Bregana-Lipovac kolona osobnih i teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske duga je oko dva kilometra.