HNS-OVA INICIJATIVA PREMA EU

'Jadran umire, tražimo uvođenje gospodarskog pojasa!'

29.07.2013 u 14:35

Bionic
Reading

HNS je odlučio prema Saboru RH i Europskoj uniji (EU) krenuti s inicijativom za primjenu gospodarskog pojasa na moru u punom obimu jer ako se to ne napravi, smatraju narodnjaci, Jadran će postati mrtvo more

Ovu ideju, HNS-ovi saborski zastupnici Nada Turina-Đurić i Petar Baranović iznijeli su potaknuti studijom koju je napravila Europska komisija, a koja je pokazala da je Europska unija nezadovoljna načinom na koji se gospodari morima.

U studiji se također navodi da bi njegovo proglašenje bio dobar način upravljanja resursima koji može pridonijeti održivom rastu.

Prema njoj uspostavom takvog pojasa Hrvatska bi mogla dobiti 133 milijuna eura godišnje. S druge strane Italija bi izgubila 57,2 milijuna eura, a troškovi bi joj se povećali za 47,9 milijuna eura pa bi ukupni gubici iznosili 105,1 milijuna eura. Benefit je na cijelom Mediteranu iznosio 2,72 milijarde eura godišnje.

'Hrvatska mora biti jedan od lidera u Uniji, bez obzira na svoju veličinu, u zagovaranju provođenja ideje gospodarskog pojasa jer ima tradiciju i stručnjake. Ako se ne pristupi odgovornom ribarenju i ne zaštiti ribolovni fond, budućim se generacijama neće dati prilika da profesionalnim bavljenjem ribarstvom zarađuju za život, kazao je Baranović, inače dugogodišnji pomorski kapetan.

Na taj način bi se, smatra, štitili štiti nacionalni, ali i zajednički, odnosno interesi EU-a.

Hrvatska je, podsjetimo, 2008. proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) što je zapravo ograničena varijanta gospodarskog pojasa, ali on u praksi nikad nije zaživio zbog pritisaka iz Unije, a posebno iz Italije i Slovenije.

Danas, pet godina kasnije, Unija uviđa da politika ribarstva koju je provodila nije dobra.

Baranović smatra da je i kod susjeda, koji su reagirali na ZERP, sazrela svijest o tome da će, ako se nešto ne poduzme, Jadran postati mrtvo more.

'Nužne su kvalitetne mjere upravljanja i nadzora. Ako se ne pristupi odgovornom ribarenju i ne zaštiti ribolovni fond, budućim se generacijama neće dati prilika da profesionalnim bavljenjem ribarstvom zarađuju za život. Dvadeset godina ispod moga broda i nogu umiralo je more', naglasio je Baranović.

Prema njegovim riječima, ZERP ima 23 tisuće kilometara kvadratnih, a toliki je i s talijanske strane i sve se odvija bez nadzora, nema nikakvih zakona.

'Ako i talijanska i hrvatska flota budu tako izlovljavali, zna se završetak. On je onda samo pitanje vremena', zaključio je.