POPUSTILI POD PRITISKOM

J. K. Rowling digla buru: Poznato sveučilište povuklo definiciju lezbijke kao ne-muškarca

14.06.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Spisateljica J.K. Rowling prozvala je na Twitteru Sveučilište Johns Hopkins zbog definicije lezbijke kao ne-muškarca koji voli druge ne-muškarce

Nakon snažnih negodovanja na internetu Sveučilište je zatvorilo stranicu s rječnikom LGBTIQ pojmova.

'Čovjek: nije potrebna definicija. Ne-muškarac (ranije poznat kao žena): biće koje se može odrediti samo referencom na muško. Odsutnost, vakuum u kojem nema muškosti', napisala je u svojoj kritici spisateljica na Twitteru, priloživši definicije koje su kasnije uklonjene.

Dok se su se u prošlosti lezbijke smatrale ženama koje emocionalno, romantično ili seksualno privlače druge žene, nova definicija uključuje nebinarne osobe koje se također mogu identificirati s tom skupinom, stajalo je u definiciji koju je osmislilo Sveučilište Johns Hopkins.

Pojam geja su definirali kao muškarca kojeg emocionalno, romantično ili seksualno privlače drugi muškarci ili osoba koja se smatra članom gej zajednice. Gej se može upotrebljavati neovisno o spolu za osobe koje privlače osobe istog spola. Gej je pridjev, a ne imenica, definirali su na Sveučilištu Johns Hopkins.

Nakon niza kritika Sveučilište je reagiralo i povuklo sporne definicije.

U utorak su objavili da su uklonili svoj inkluzivni rječnik pojmova LGBTIQ zajednice s web stranice jer je izazvala reakciju zbog definiranja lezbijke kao 'ne-muškarca kojeg privlače ne-muškarci'.

'Kada smo saznali o kojem je jeziku riječ, počeli smo raditi na utvrđivanju podrijetla i konteksta definicija pojmovnika. Uklonili smo ga s naše web stranice dok ne prikupimo više informacija', poručila je Jill Rosen, direktorica odnosa s medijima tog sveučilišta.

Rosen kaže da 'nastoje' stvoriti kulturu na kampusu koja je 'uključiva i dobrodošla za sve rodne identitete, seksualne orijentacije, iskustva i gledišta'.

Pojmovnik, dodaje ona, 'služi kao uvod u raspon identiteta i pojmova koji se koriste unutar LGBTIQ zajednice, a nije namijenjen tome da posluži kao konačan odgovor na to kako svi ljudi razumiju ili koriste te pojmove'.