u jeku rata

Izraelski parlament odobrio vladu nacionalnog jedinstva

12.10.2023 u 22:21

Bionic
Reading

Izraelski parlament odobrio je u četvrtak vladu nacionalnog jedinstva premijera Benjamina Netanyahua, koja uključuje nekoliko centrističkih oporbenih zastupnika, a osnovana je u jeku rata s Hamasom u Pojasu Gaze

Vlada, odobrena nakon subotnjeg napada Hamasa na Izrael, podcrtava suspenziju normalnih političkih pravila u jednoj od najozbiljnijih kriza u izraelskoj povijesti.

"Ovo je rat za naš dom, mora završiti na samo jedan način - potpunom pobjedom i porazom i eliminacijom Hamasa", rekao je Netanyhau u parlamentu, ocijenivši da je 7. listopada "najstrašniji dan za židovski narod od holokausta."

Po dogovoru, bivši ministar obrane Benny Gantz i članovi njegove male centrističke stranke pridružit će se Netanyahuovoj koaliciji, jednoj od najdesnijih vlada u povijesti Izraela, kojoj se Gantz do sada odlučno protivio.

Vođa najveće oporbene stranke u parlamentu, bivši premijer Yair Lapid, odbio je pridružiti se novoj vladi u kojoj su ekstremni desničari, među njima ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

"Netanyahu i Ben Gvir nisu ljudi koji će obnoviti izgubljeno povjerenje izraelskog naroda u njihovu vladu", rekao je Lapid u obraćanju javnosti putem televizije. Dodao je ipak da se njegova stranka neće protiviti vladi i da će je podržavati u sigurnosnoj krizi.