ESKALACIJA SUKOBA

Izraelske snage ušle u rubne dijelove grada Gaze

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.01.2009 15:59
  • Objavljeno 11.01.2009 u 15:43
gaza tenk

gaza tenk

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Izraelske snage ušle su u nedjelju u najnapučenije dijelove pojasa Gaze i ubile najmanje 27 Palestinaca intenzivirajući tako svoju ofenzivu unatoč međunarodnim pozivima na primirje

Uz podršku vojnih helikoptera izraelski vojnici i tenkovi ušli su u istočne i južne dijelove grada Gaze sukobivši se s militantima Hamasa koji su ispaljivali protutenkovske i minobacačke granate.
Medicinsko osoblje je reklo da su u posljednjim borbama oko polovice poginulih Palestinaca civili.

'Izrael se približava postizanju ciljeva koje si je postavio', rekao je premijer Ehud Omert svojoj vladi u Jeruzalemu no nije naveo rok za okončanje borbi koje traju već 16 dana.

'No strpljenje, odlučnost i napori još su uvijek potrebni za realizaciju tih ciljeva kako bi se promijenilo sigurnosno stanje na jugu', rekao je Olmert referirajući se na nastavljene Hamasove raketne napade na izraelske gradove.

Izrael, koji je ocijenio neprovedivom rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja traži uspostavu primirja, želi zaustaviti napade raketama i rješenja kojima bi se osiguralo da se Hamas ne može ponovno naoružati kroz tunele ispod granice Egipta i Pojasa Gaze.

Dužnosnik izraelskog ministarstva obrane u ponedjeljak bi trebao posjetiti Egipat kako bi izvršio pritisak za uvođenje oštrijih mjera protiv krijumčarenja oružja. Njemački diploamtski izvori su rekli da je Berlin ponudio idućeg tjedna poslati stručnjake koji bi razgovarali o načinima poboljšanje sigurnosti granice a Kairo je na to pozitivno odgovorio.

Zamjenik izraelskog ministra obrane, Matan Vilnai, ocijenio je da istječe vrijeme za kampanju u Gazi sada kada se uključilo i Vijeće sigurnosti UN-a pozivima na njeno zaustavljanje.

'Stoga izgleda, nagađam, da smo blizu zaustavljanja kopnenih i sveukupnih operacija', rekao je Vilnai za vojnu radio postaju.
Olmert je sazvao sjednicu svog kabineta na razgovore koji bi, očekuje se, mogli uključivati i pitanje moguće 'treće faze' ofenzive u kojoj bi vojsku ušla u urbane dijelove Gaze, što je politički riskantan potez mjesec dana uoči izraelskih parlamentarnih izbora.

'Izrael', rekao je premijer, 'ne smije propustiti, u posljednji trenutak, ono što je ostvareno nacionalnim naporima bez presedana.'

Broj poginulih Palestinaca od početak izraelske ofenzive 17. prosinca dostigao je 869, od kojih su mnogi civili, rekli su dužnosnici zdravstvenih službi u Gazi. Po izraelskim podacima poginulo je 13-ro Izraelaca, troje civila i deset vojnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi