GOLANSKA VISORAVAN

Izraelske snage ubile četiri Sirijca?

15.05.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Izraelske snage su ubile četvoricu sirijskih državljana koji su sudjelovali u protuizraelskom skupu na sirijskoj strani granice na Golanskoj visoravni u nedjelju, izvijestila je sirijska državna televizija

U incidentu je na obje strane granice ranjeno šezdeset osoba, navodi isti izvor. Izraelski mediji su ranije izvijestili da su u vatri izraelske strane ubijene četiri sobe kada su deseci palestinskih izbjeglica iz Sirije prešli na izraelsku stranu granice tijekom prosvjeda kojima Palestinci obilježavaju 'nakbu', odnosno 'katastrofu' 1948. godine.

Izraelski radio je izvijestio da je u pucnjavi ubijen jedan Sirijac, a tri su Izraelca ranjena.

Granica na Golanskoj visoravni je velikim dijelom bila mirna od prekida vatre kojem je posredovao SAD 1974. godine, sedam godina nakon što je Izrael okupirao to strateško područje.

Sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, suočenog s prodemokratskim prosvjedima protiv njegove autokratske vlasti, neki su prosvjednici kritizirali da koristi tenkove protiv vlastitog naroda umjesto da šalje snage da oslobode Golansku visoravan. Asad je rekao da je oslobođenje Golana sirijski nacionalni cilj.