ZAPADNA OBALA

Izraelske snage sukobile se s palestinskim prosvjednicima

22.02.2013 u 18:33

Bionic
Reading

Izraelske snage sukobile su se s palestinskim prosvjednicima, koji su izašli na ulice u znak potpore palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji štrajkaju glađu, diljem okupirane Zapadne obale u petak

S područja jeruzalemske džamije Al-Akse, mladi Palestinci su bacali kamenje na izraelsku policiju nakon molitvi u petak. Deseci izraelskih časnika nakratko su ušli na to politički osjetljivo područje. Očevici su izjavili da su časnici bacili suzavac i pirotehničke naprave na prosvjednike. Međutim, glasnogovornik policije je ustvrdio da nije bačen suzavac nego da su prosvjednici bacali petarde. U gradu Hebronu na jugu Zapadne obale izraelske snage su bacale šok bombe na oko 1.500 prosvjednika.

Na vojnoj kontrolnoj točki nedaleko od sjevernog grada Nablusa i izvan vojnog zatvora u središnjem dijelu Zapadne obale izraelske snage su radile na raščišćavanju zapreka i ispaljivale su gumene metke prema Palestincima koji su bacali kamenje.

Očevici su rekli da su deseci ljudi zadobili lakše ozljede od udisanja suzavca i gumenih i aluminijskih metaka. Ima vrlo malo točnih informacija o zdravstvenom stanju četvorice Palestinaca koji štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima, navodi Reuters. Agencija France Presse javlja, pozivajući se na upravu izraelskih zatvora, da su su trojica štrajkaša hospitalizirana.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je u priopćenju prošlog vikenda da 'sa zabrinutošću prati' pogoršavanje zdravlja četvorice palestinskih zatvorenika koji su u dugotrajnome štrajku glađu u znak prosvjeda što su u zatvoru. Gotovo pet tisuća Palestinaca je u izraelskim zatvorima, a mnogi su optuženi za sudjelovanje u napadima na Izraelce.