DAN ZEMLJE ARAPA

Izraelska vojska i policija na nogama zbog Palestine!

30.03.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Izraelske policija i vojska stavljene su u petak u stanje 'povećane pripravnosti' s obzirom na najavljene prosvjede u Izraelu, na palestinskom teritoriju i u istočnom Jeruzalemu, prigodom obilježavanja Dana zemlje

Arapi koji žive u Izraelu svake godine obilježavaju Dan zemlje (Jum al-Ard, na arapskom) 30. ožujka, na dan kada je 1976. šestero Palestinaca ubijeno u prosvjedima organiziranim jer im je Izrael oduzeo posjed.

Sa svih strana stižu pozivi na mirne prosvjede.

Glasnogovornik vojske najavio je zatvaranje okupirane Zapadne obale od četvrtka navečer do petka navečer. Palestinci kroz to vrijeme neće smjeti ući u Izrael, osim radi hitne medicinske pomoći.

'Redarstvene snage stavljene su u stanje povećane pripravnosti', rekla je za agenciju France Presse glasnogovornica policije Luba Samri. 'Policija neće spriječiti prosvjede i mirne povorke koji imaju dopuštenje za održavanje i posredovat će samo u slučaju nereda.'

U četvrtak je drugi glasnogovornik policije, Micky Rosenfeld, rekao da će u arapskim područjima na sjeveru Izraela i u Jeruzalemu biti raspoređeno više tisuća policajaca.

U istočnom Jeruzalemu će samo Palestinci stariji od 40 godina, koji posjeduju osobne iskaznice izdane od izraelskih vlasti moći ući na Plato džamija, u staroj gradskoj jezgri, na molitvu.

Najveći prosvjedi će se održati u Deir Hani, u Galileji, na sjeveru Izraela. Drugi će se marševi održati nakon molitve na Zapadnoj obali, u Gazi i u anektiranom istočnom Jeruzalemu.

Izrael je upozorio prosvjednike da ne pokušavaju nasilu ući preko granice. Vojska ističe da se 'pripremila za sve moguće izgrede' i da će učiniti 'sve što bude morala kako bi obranila granice Izraela i njegove stanovnike'.

U svibnju 2011, u prigodi obilježavanja Nakbe ('nacionalne tragedije'), progona palestinskog stanovništva nakon stvaranja izraelske države 1948, vojska je pucala na prosvjednike iz Libanona i sirijskog Golana koji su se bili približili sigurnosnoj ogradi.