fokus na Khan Younisu

Izrael napada jug Gaze dok Washington pokušava dogovoriti primirje

06.02.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Ofenziva Izraela ostaje usmjerena na jug Gaze dok najviši američki diplomat na turneji po Bliskom istoku pokušava dogovoriti primirje u četveromjesečnom ratu.

Izrael je objavio da su njegove snage ubile desetke palestinskih naoružanih napadača u Gazi u posljednja 24 sata, a borbe su bile usredotočene na Khan Younis na jugu.

Američki državni tajnik Antony Blinken uputio se na sastanke u Kairo nakon što je u ponedjeljak bio u Saudijskoj Arabiji u svom najnovijem pokušaju rješavanja krize na Bliskom istoku.

Palestinci se nadaju da će postići primirje prije nego što izraelske snage napadnu južne rubove Gaze gdje je utočište potražilo više od milijun stanovnika Gaze.

Blinken je napustio Rijad u zoru i otputovao na maratonski dan razgovora u Egiptu i Kataru prije nego što odleti u Izrael.

Washington traži dogovor koji bi osigurao oslobađanje preostalih talaca koje je Hamas oteo u napadu na južni Izrael 7. listopada. SAD to smatra ključnim za postizanje napretka u rješavanju širih izazova poput upravljanja poslijeratnom Gazom.

Katarski i egipatski posrednici dostavili su Hamasu prošlog tjedna ponudu o primirju. Sad se čeka odgovor militanata koji su ranije rekli da žele dodatna jamstva da će se zaustaviti napad Izraela na Gazu.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je u utorak da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno u izraelskoj kopnenoj i zračnoj ofenzivi, a strahuje se da su još tisuće zatrpane ispod golemih ruševina u gusto naseljenoj enklavi. Oko 107 ih je ubijeno u posljednja 24 sata, priopćilo je ministarstvo. Izrael je objavio da je njegovih 226 vojnika ubijeno od početka ofenzive.

Izraelske snage u utorak su nastavile vršiti pritisak na Khan Younis, koji je u fokusu ofenzive već tjednima. Bombardirali su ciljeve sa zemlje i iz zraka preko noći, pri čemu je šestero ljudi ubijeno u zračnom napadu na stan, rekli su palestinski stanovnici i zdravstveni djelatnici Reutersu.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tvrde da su izraelski tenkovi i zrakoplovi nastavili s napadima i opsadom područja oko glavnih bolnica Khan Younisa - Nasser i Al-Amal. Izraelska vojska optužuje borce Hamasa da koriste bolničke prostorije kao zaklon, što vladajući militanti u Gazi negiraju.

Rafah, posljednje palestinsko utočište na jugu blizu granice s Egiptom, bio je meta nekoliko izraelskih zračnih napada i tenkovskog granatiranja. 

U gradu Gazi, na sjeveru obalne enklave, stanovnici su rekli da su Izraelci izveli zračne napade. Borbe su ponovo izbile u gradu Gazi dva mjeseca nakon što je Izrael rekao da je pokorio to područje.