GRUBIŠIĆ, KAJIN I KREGAR:

'Izmijenite izborne zakone ili idemo na referendum!'

Josip Kregar

Josip Kregar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nezavisni saborski zastupnici Damir Kajin, Josip Kregar i Ivan Grubišić zatražili su danas od Vlade da žurno pristupi izmjeni izbornog zakonodavstva najavljujući da će u protivnom tražiti da se o tome izjasne građani na referendumu

Kregar je, na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenio da je loš izborni sustav krajnji uzrok stagnacije i ekonomske krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

'U ovo nas je politika dovela i nije u stanju iz ovoga nas izvesti. Zbog toga su nužne korjenite, a ne kozmetičke političke i demokratske promjene', rekao je Kregar i ocijenio kako se ne smije dopustiti da se i naredni parlamentarni izbori provedu po istom sustavu.

Ne dijeli mišljenje Vlade da je kratko prije izbora nemoguće promijeniti izborni sustav.

'Do Nove godine moguće je puno toga napraviti. Protivim se ideji da je zadatak Vlade da čeka izbore', rekao je Kregar.

Trojica nezavisnih zastupnika podržavaju sve inicijative koje vode ka promjeni izbornog sustava, od inicijative udruge U ime obitelji, koja se zalaže za preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima, do GONG-a koji traži da se zabrani istodobno obnašanje dužnosti zastupnika i čelnika jedinica lokalne i područne samouprave.

'Apsurdno je da u ovoj zemlji možete birati svog gradonačelnika, načelnika općine, župana ili predsjednika države, a da ne možete u parlament neposredno birati one koji bi trebali biti najbliže građanima', dodao je Kajin.

Grubišić je pak najavio da će zatražiti žurnu izmjenu izbornog zakonodavstva, a ako Vlada to ne prihvati, referendum o novom izbornom sustavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!