NAGLO TOPLJENJE SNIJEGA

Izlile se Gacka i Lika, odsječeno 500 ljudi

  • Autor: tportal.hr/RTL
  • Zadnja izmjena 09.02.2009 19:02
  • Objavljeno 09.02.2009 u 19:02
Poplava u Gackom polju

Poplava u Gackom polju

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Popovic

Zbog zatopljenja i naglog topljenja snijega na Velebitu, vodostaj rijeka Like i Gacke naglo je porastao te je gotovo dosegnuo maksimum. Nekoliko je cesta poplavljeno, a oko 500 ljudi je prometno odsječeno

GOSPIĆ - Iz akumulacijskog jezera Krušćica u Kosinju, koje je također doseglo maksimalnu kotu napunjenosti, višak vode ispušta se u donji tok rijeke Like.

Poplavljeno je Lipovo polje, a voda se razlila i na nekoliko najnižih točaka na cesti Kosinj Most-Rudinka u Selištu. Na poplavljenoj lokalnoj prometnici mnogi vozači osobnih automobila zastali su i imali su teškoća s vozilima, ali voda za sada ne ugrožava kuće i gospodarske objekte. Ipak, u Kosinjskoj je dolini prometno od ostatka svijeta izolirano oko 500 stanovnika, izvještava RTL

U Jedinici državne službe za spašavanje Gospić doznaje se da su Hrvatske vode uvele mjere zaštite od poplave na području Kosinja, a mjere pripravnosti su i u Gackoj dolini gdje se rijeka Gacka iz korita razlila po polju, a mjestimice i po prometnicama. Ušla je i u nekoliko objekata.

Na mernoj postaji Vivoze, vodostaj Gacke je u 19 sati iznosio 188 centimetara i bio je u stagnaciji. Opasnost za grad Otočac stupa u trenutku kada vodostaj dosegne 200 cm. Tada se uvode redovite mjere obrane od poplava. Na 230 cm na snagu stupaju izvanredne mjere, dok se izvanredno stanje proglašava na 260 cm. Najviši vodostaj izmjeren je 1981. godine i iznosio je 226 centimetara.

Područna ispostava Hrvatskih voda i Općina Perušić osigurale su čamac za pružanje pomoći ukoliko zatreba, a prema riječima Dane Klobučara i njegove supruge Marice u Selištu poplave u ovo doba godine u Lipovom polju su gotovo uobičajene.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!