zabranjene procesije

Izgredi i napetost u indijskom Kašmiru u prigodi šijitskog blagdana

08.09.2019 u 22:03

Bionic
Reading

Indijske vlasti su u nedjelju pooštrile sigurnosne mjere u dijelu Kašmira pod njihovom upravom kojega su autonomiju ukinule prije mjesec dana, zbog napetosti koja vlada u vrijeme šijitskih proslava koje je obilježilo nekoliko izgreda.

Policija je u zoru patrolirala Srinagarom, najvećim gradom u regiji, pozivajući stanovnike preko megafona da se "ne izlažu opasnosti i ne izlaze van" i upozoravajući da "prekršitelje očekuju stroge kazne".

Šijiti iz cijeloga svijeta organiziraju skupove i procesije u prigodi Muharrama, prvog mjeseca muslimanskog kalendara koji je ove godine počeo 1. rujna. U toj prigodi se spominju obljetnice smrti unuka proroka Muhameda.

Većina procesija je zabranjena u indijskim Kašmiru od izbijanja pobune protiv New Delhija 1989. jer se vlasti boje da bi one mogle potaknuti protuindijsko raspoloženje.

Agencija France Presse je u nedjelju ipak zabilježila barem dva omanja skupa s osam do deset vjernika koje je policija ubrzo ugurala u svoja vozila. Neke je pritom udarala palicama od trstike.

Stanovnici Srinagara ističu da ovogodišnje vjerske procesije poprimaju političko obilježje nakon odluke o ukidanju autonomije tog teritorija koju su indijske vlasti donijele 5. kolovoza.

  • +8
Izgredi u Kašmiru Izvor: EPA / Autor: FAROOQ KHAN

Kašmir koji je od 1947. podijeljen između Indije i Pakistana bio je povod za dva velika sukoba i za mnoge izgrede u kojima su sudjelovale te dvije zemlje.

Napetost bi mogla dodatno porasti u utorak, kada se obilježava Ašura, deseti dan Muharrama. Ašura je najveći šijitski vjerski blagdan.

Suniti koji su na tom području u većini, rekli su za France Presse da će u utorak sudjelovati u procesijama u znak solidarnosti sa šijitima.