PROPAST TVRTKE POLJOPRERADA

Izgladnjele kokoši međusobno se kljucaju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.04.2010 15:04
  • Objavljeno 22.04.2010 u 15:04
Poljoprerada

Poljoprerada

Izvor: tportal.hr / Autor: Prijatelji životinja

Propast tvrtke Poljoprerada odvela je na rub egzistencije stotinjak radnika, koji plaću nisu primili od početka godine, a uzrokovala je i izgladnjivanje životinja, koje se na njihovoj peradarskoj farmi međusobno kljucaju

Radnici Poljoprerade traže konkretan plan za zbrinjavanje 103 zaposlenika na rubu egzistencije, koji od siječnja nisu dobili plaće, a doprinosi nisu plaćeni posljednje dvije godine, te zahtijevaju i hranu za životinje.

Na lokaciji Brezovica (prostor bivše Agrokoke) nalaze se dvije peradarske farme s oko 40.000 tzv. kokoši nesilica i oko 24.000 pilića od četiri tjedna, koji se od jeseni prošle godine neprekidno izgladnjuju. Poljoprerada d.d. ima i dvije farme u najmu, jednu u Kloštar Ivaniću, a drugu u Donjoj Bistri. 'Na tim farmama vjerojatno je slična situacija, iako radnici Poljoprerade d.d. nemaju saznanja o stanju tih životinja. Na svim farmama nalazi se ukupno oko 150.000 kokoši i pilića, koji pate u nezamislivim uvjetima zastarjeloga baterijskog uzgoja', navodi se u priopćenju Prijatelja životinja, koji su posjetili farmu Brezovica i dokumentirali užase koje proživljavaju nesretne životinje.

'Od jeseni prošle godine kokoši i pilići dobivaju hranu svakih nekoliko dana i to u minimalnim količinama, tek toliko da prežive. Situacija je kulminirala u veljači ove godine, otkada se razmak između dva hranjenja povećao na sedam do deset dana, jer radnici više ne dobivaju hranu za životinje.

Izgladnjele kokoši se međusobno kljucaju, vrište, gaze jedna drugu. Radnici svakodnevno izvlače iz kaveza mrtve kokoši i smanjuju svjetlost jer među iscrpljenim životinjama dolazi do kanibalizma. Očajni radnici ne mogu više gledati kako se kokoši, izluđene boravkom u uskim kavezima i neprekidnim izostankom hrane, muče i umiru. Kokoši su jučer i danas dobile minimalnu količinu hrane, ali i dalje je neizvjesno hoće li i kada dobiti sljedeći obrok ili će početi masovno umirati', pišu Prijatelji životinja.

'Iako je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dobro upoznato s cijelom situacijom koja je i medijski popraćena, šokantno je i sramotno da dosad farmu nije posjetio veterinarski inspektor Ministarstva niti bilo tko iz ostalih mjerodavnih institucija kako bi izvršili nadzor i poduzeli zakonske mjere. Ova iznimna okrutnost je izravno kršenje Zakona o zaštiti životinja, Zakona o veterinarstvu, niza relevantnih pravilnika i Kaznenog zakona, jer se radi o svjesnom i dugotrajnom mučenju životinja. Postavlja se pitanje kako žive životinje na ostalim farmama u Hrvatskoj i koliko često inspekcije obilaze farme kako bi utvrdile poštuju li se zakoni i pravilnici, ako su se potpuno oglušile na očito i otprije poznato zlostavljanje životinja', navodi se u priopćenju udruge.

Prijatelji životinja podnose prekršajnu i kaznenu prijavu protiv odgovornih u Poljopreradi d.d. te traže što hitnije postupanje kako bi se spriječilo daljnje mučenje i pomor kokoši i pilića te sankcionirali svi odgovorni.

'Kokoši nesilice i bez uskraćivanja hrane prolaze strahovite patnje, na što Prijatelji životinja upozoravaju već godinama. Također, naglašavamo nužnost da Hrvatska zabrani baterijski uzgoj kokoši, kao sramotni dokaz mučenja životinja zbog ljudske obijesti i težnje za profitom. Osim zakonodavnih promjena, Prijatelji životinja pozivaju građane na promjenu vlastitih prehrambenih navika, čime izravno spašavaju životinje, štite okoliš i čuvaju svoje zdravlje. Očekujemo da će državne institucije ozbiljno shvatiti probleme Poljoprerade d.d. te pomoći životinjama i ljudima', apeliraju iz udruge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi