MOŽDA U REPUBLICI SRPSKOJ

Izetbegović isključio Dodika kao partnera

30.11.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je u nedjelju da Milorad Dodik neće biti koalicijski partner u vlasti na državnoj razini, ali je dopustio mogućnost da se s njim surađuje u vlasti u Republici Srpskoj.

"Na razini države reformski procesi su zaustavljeni zahvaljujući ponašanju Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te mi s njima nećemo u vlast", kazao je Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju OBN.

U Zastupničkom domu parlamenta BiH na listopadskim izborima podjednak su broj mandata dobili i SNSD i njegovi saveznici kao i blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Izetbegović je međutim objasnio da je pri odlučivanju o tome s kime koalirati na državnoj razini prevagnula činjenica da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izabran kao kandidat stranačkog bloka predvođenog SDS-om.

"To predstavlja volju birača koju valja poštovati", objasnio je Izetbegović.

S druge strane, bošnjački i hrvatski zastupnici izabrani u parlament Republike Srpske na listi koalicije "Domovina" ipak bi mogli poduprijeti entitetsku vladu predvođenu SNSD-om, potvrdio je.

"U RS-u živi 150 tisuća Bošnjaka i Hrvata i ulazak u vlast značio bi da se može znati što vlast čini i planira i u njoj zastupati interese nesrba koji žive u tom entitetu", kazao je Izetbegović.

Koalicija "Domovina" na proteklim je općim izborima dobila pet mandata u parlamentu RS pri čemu su izabrana četiri Bošnjaka iz SDA i jedna Hrvatica kao kandidatkinja Hrvatske stranke prava (HSP).

Oni su o mogućem koaliranju prošlog tjedna razgovarali s Dodikom no konačna odluka o tome nije donesena.

Izetbegović je potvrdio kako će ipak sve ovisiti o stajalištu drugih stranaka koje su također članice "Domovine", a posebice o Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića koja se ranije usprotivila bilo kakvom savezništvu s Dodikom.

SDA, kako je kazao Izetbegović, svugdje kani djelovati na stabiliziranju situacije i sve odluke koje donese vodit ć se tim ciljem.