buran meteo vikend pred nama

Meteoalarm zbog mogućih poplava: Budite spremni zaštititi sebe i imovinu; DHMZ izdao i priopćenje

16.07.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas su zbog najavljenog nevremena izdali žuta upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Kvarner, Kvarnerić i Velebitski kanal, a za sutra narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, dok su ostali dijelovi Hrvatske 'u žutom'

Žuto upozorenje označava potencijalno opasno, a narančasto - opasno vrijeme, javlja HRT.

Za danas je za prve četiri regije upozorenje izdano zbog pljuskova i grmljavine.

'Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom', poručuju iz DHMZ-a.

Analiza neuobičajene ciklone koja prodire nad Hrvatsku: Vikend lokalno može donijeti više kiše nego što padne u mjesec dana, spominju se pijavice i tuča

Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal upozorenje je izdano zbog vjetra. U Kvarneru i Kvarneriću očekuju se najjači udari od 65 do 75 km/h, a u Velebitskom kanalu i do 85 km/h.

'Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', kažu iz DHMZ-a. Za sutra upozoravaju na mogućnost bujičnih i urbanih poplava u osječkoj, zagrebačkoj i karlovačkoj, odnosno bujičnih poplava u gospićkoj regiji.

'Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Mogući su opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima', upozoravaju.

DHMZ očekuje preko vikenda obilne oborine uz mogući nagli porasti vodostaja

Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuje značajnije količine oborina pri čemu bi do smirivanja vremena u ponedjeljak neke postaje mogle izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru, priopćio je u petak DHMZ, uz upozorenje da takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave.

Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati.

Promjena vremena započinje već u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana.

U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna.

Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak.

Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Temperatura se neće znatnije mijenjati.

U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

DHMZ upozorava da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka.