DEMOKRACIJA U HRVATSKOJ

Izborno povjerenstvo će kockom izabrati dva člana

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 13:59
  • Objavljeno 07.05.2009 u 13:42
kocka kockice

kocka kockice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je danas da će u 15 sati kockom obaviti izbor predstavnika političkih stranaka za izbor dvaju članova proširenog sastava županijskih izbornih povjerenstava i njihovih zamjenika u Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, budući da se stranke, koje se prema sastavu tamošnjih predstavničkih tijela smatraju vladajućima, nisu dogovorile o kandidatima.

DIP podsjeća na odredbe Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, po kojima se prošireni sastav izbornih povjerenstava određuje po prihvaćanju, utvrđivanju i objavi lista za izbor članova predstavničkog tijela jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode.

Taj prošireni sastav, napominju u DIP-u, čine po dva predstavnika većinske političke stranke, odnosno koalicije, i dva dogovorno predložena predstavnika oporbenih stranaka, odnosno koalicija, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela te jedinice.

Ako se ne postigne dogovor o dva predstavnika političkih stranaka i njihovim zamjenicima, zakonom je predviđeno da se njihov izbor obavlja kockom između predloženih kandidata.

DIP stoga obavještava da će danas u 15 sati u svojim prostorijama kockom obaviti izbor dva člana proširenog sastava izbornih povjerenstava i njihovih zamjenika za Osječko-baranjsku, gdje će se članovi i zamjenici birati između SDSS-a, HSS-a, HSU-a i HDSSB-a, te Sisačko-moslavačku županiju, gdje će prošireni sastav županijskog izbornog povjerenstva popuniti HSS, SDP i SDA.

DIP poziva županijska izborna povjerenstva da žurno izvijeste stranke na svom području koje su u roku predložile kandidate i zamjenike kandidata proširenog sastava izbornih povjerenstava, da na izbor upute svoje predstavnike, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi