bitka za kvarner

[FOTO/VIDEO] Izbori u Rijeci: U drugi krug idu Filipović i Štimac. Lijeva koalicija ima većinu u Vijeću

16.05.2021 u 19:09

Bionic
Reading

U Rijeci je prebrojano više od pola biračkih mjesta – 75 od ukupno 101. Filipović je na stabilnih 30,33 posto dok Štimac ima skoro dvostruko manje – 15,93 posto. Ostrogović je na 13,60 posto dok je Miletić došao na četvrto mjesto s 11,19 posto glasova. Nikola Ivaniš dobiva 11,07 posto

U borbi za Gradsko vijeće Rijeke vodi koalicija SDP-HSU-IDS-HSS s 28,03 posto, na drugom mjestu je HDZ s 15,77 posto, NL Davora Štimca ima 10,22 posto, Most 10,16 posto, PGS ima 8,65 posto, Možemo je na 7,83 posto, a na preko pet posto još je samo Akcija mladih u suradnji s Unijom Kvarnera.

SDP bi prema D’Hondtovoj metodi izračuna trebao imati 10 mandata u Gradskom vijeću Rijeke, HDZ pet, lista Davora Štimac četiri, a toliko i Most. PGS i Možemo! osvajaju po tri mandata, a Akcija mladih dva. To znači da bi lijeva koalicija, pod pretpostavkom da ih podrže PGS i Možemo!, trebala imati natpolovičnu većinu.

Marko Filipović je nakon prvih objavljenih rezultata izjavio da je zadovoljan rezultatom i odazivom glasača.

'Podrška 30 posto Riječanki i Riječana mnogo mi znači', rekao je. Nakon što se utvrdi konačan raspored mandata u Gradskom vijeću krenut ćemo u razgovore oko sastavljanja većine, a sa svima koji gledaju od centra ulijevo razgovor je moguć', naveo je. Filipović je izrazio uvjerenje u pobjedu u drugom krugu izbora.

Davor Štimac izrazio je zadovoljstvo rezultatima, ocijenivši da su građani Rijeke prepoznali promjene koje nudi ova lista.

'U sljedećih 15 dana detaljno ćemo elaborirati program u razgovorima i izravnim sučeljavanjima', rekao je. Ocijenio je kako je očito da Rijeka traži promjene.

Izborni stožer Davora Štimca Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Upitan s kim namjerava surađivati u Gradskom vijeću, rekao je da će sljedećih dana izraditi strategiju i ponuditi suradnju svima onima koji su suglasni s njihovim programom i mogu ga pratiti.

Podsjetimo, izlazne ankete pokazale su da je SDP-ovac Filipović siguran sudionik drugog kruga izbora u Rijeci. Velika bitka za drugo mjesto vodi se između nezavisnog Štimca i Ostrogovića.

'Zadovoljan sam, no treba sačekati službene rezultate', rekao je Marko Filipović, javlja N1, i dodao: 'Prema mojoj procjeni, još će se voditi borba za drugi krug.'

  • +4
Josip Ostrogović u sjedištu HDZ-a prati rezultate izbora Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Odaziv je u okvirima očekivanog. Iza mene je ozbiljan tim, izlaznost nije iznenadila. Uvjeren sam da lijeva opcija u Rijeci može sjesti i razgovarati o većini', zaključio je Filipović.

Štimac: 'Ovo doživljavamo kao pobjedu'

'U svakom slučaju smo pobjednici jer smo se pojavili na sceni prije pet mjeseci. Zadovoljni smo rezultatima, no čekamo one u 21 sat, ali ovo doživljavamo kao pobjedu. Građani žele novu Rijeku i na ovom tragu su rezultati', rekao je Davor Štimac.

'Nije me strah', dodao je kroz smijeh.

Rijeka: Stožer SDP-a nakon prvih izlaznih anketa Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić/PIXSELL

Šansu za drugi krug ima i HDZ-ovac Ostrogović.

Trenutno prema izlaznim anketama vodi Filipović s 29,89 posto glasova.

Iza njega je Štimac sa 16,25 posto, a treći Ostrogović s 14,98 posto.

Četvrti Marin Miletić (Most) osvaja 11,74 posto.

Slijede Nikola Ivaniš (PGS) s 10,95 posto, Nebojša Zelič (Možemo!) s 4,27 posto, Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) s 3,75 posto, Katarina Peović (Radnička fronta) s 2,53 posto, Vedran Vivoda (Akcija mladih) s 2,47 posto te Hrvoje Burić (Bura) s 0,92 posto i Antun Antunović (nezavisni) s 0,48 posto glasova.

U anketi je sudjelovalo 2905 ispitanika.