poznato lice

Izbori u Luksemburgu: Zbog kolapsa Zelenih Bettel izgubio većinu

09.10.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Liberalni luksemburški premijer Xavier Bettel, poznato lice europskih samita već deset godina, izgubio je u nedjelju većinu sa Zelenima i socijalistima, na parlamentarnim izborima na kojima su pobjedu odnijeli demokršćani

Kršćansko-socijalna narodna stranka (CSV) je na čelu s 29 posto glasova, po konačnim rezultatima objavljenim kasno u nedjelju nakon prebrojavanja svih glasova.

Trostrana koalicija liberala, socijalista i ekologa, koju predvodi Bettel (50), neće biti u mogućnosti zaustaviti ih, za razliku od prošlih izbora.

Liberali su dobili više nego na prošlim izborima - 18,7 posto, kao i socijalisti s 18,9 posto. Ali Zeleni su pali za više od sedam postotnih bodova, na 8,5 posto.

Ukupno, savez gubi dva mandata i ima 29 mjesta, odnosno manje od polovice od 60 koliko ima Zastupnički dom.

S 21 mjestom, demokršćani koje vodi bivši ministar financija Luc Frieden (60), su u prednosti.

"Luksemburžani su rekli svoje. Dobili smo jasan mandat za vođenje buduće vlade. Plavo-crveno-zelena većina više ne postoji", rekao je Frieden.

S 21 mjestom, CSV treba pronaći koalicijskog partnera kako bi postigao većinu od 31 mjesta.

Frieden bi mogao pokušati koalirati s liberalnom Demokratskom strankom (DP) Xaviera Bettela koja je dobila 14 mjesta, ili sa socijalistima koji su dobili 11.

Zeleni imaju još samo 4 mjesta i čak ih je pretekla populistička desnica ADR s 5 mjesta.

Još dvije male stranke bit će predstavljene u parlamentu: Pirati koji kažu da nisu ni lijevi ni desni s 3 mjesta i radikalna ljevica s dva.

Pregovori o novoj vladi počinju u ponedjeljak.