KALKULACIJE VLADAJUĆIH

Izbori 27. studenog ili 4. prosinca

09.05.2011 u 10:49

Bionic
Reading

U vladajućoj koaliciji postoji velika suglasnost oko toga da se parlamentarni izbori održe u nedjelju 27. studenog ove godine. Tu je informaciju Novom listu potvrdilo nekoliko neovisnih izvora koji sudjeluju u neformalnim konzultacijama koalicijskih partnera s temom kada izaći pred birače

'Dosta ozbiljno razgovaramo o tome da se parlamentarni izbori održe krajem studenog. To bi bio logičan rezultat razmišljanja o onome što nam slijedi – krajem lipnja završetak pregovora, rujan ili listopad potpis Ugovora o pristupanju EU i nakon toga izbori', izjavio je u nedjelju za Novi list predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Dodao je da, istina, službeni dogovor koalicijskih partnera oko datuma još uvijek nije postignut, ali da sve dosadašnje konzultacije upućuju na to da će se na birališta izaći krajem studenog.

I nekoliko drugih visokih dužnosnika HDZ-a Novom je listu neslužbeno potvrdilo da je najizgledniji datum 27. studenog, s tim da bi eventualna moguća alternacija, dođe li do kakvih nepredviđenih tehničkih poteškoća, bila nedjelja sedam dana kasnije, odnosno 4. prosinca. Hebrang je potvrdio za Novi list i da su u vladajućoj stranci i koaliciji, čini se, definitivno odustali od opcije po kojoj bi se referendum o pridruživanju EU održao prije parlamentarnih izbora.

'Referendum bi išao nakon izbora. Moramo, naime, napraviti i određene zakonske izmjene da bismo omogućili održavanje referenduma. A tu je, naravno, i razočaranje građana haškim presudama generalima Čermaku i Gotovini, koje je sigurno utjecalo na smanjenje potpore ulasku u EU. Zbog svega toga smatramo da je mudrije odgoditi održavanje referenduma za termin nakon parlamentarnih izbora', rekao je Hebrang.

Slično razmišljanje postoji i kod HSS-a, najjačeg HDZ-ovog koalicijskog partnera.

'Predsjednik stranke Josip Friščić već je nekoliko puta naznačio da mi u HSS-u smatramo da bi parlamentarni izbori trebali svakako biti još ove godine, i to točno četiri godine nakon prošlih, odnosno treći vikend u mjesecu studenom', rekao je potpredsjednik HSS-a i ministar turizma Damir Bajs

Zastupnik SDSS-a Mile Horvat rekao je da se njegova stranka zauzima za to da se izbori svakako održe do kraja ove godine te da sam datum i nije toliko bitan, jer nekoliko tjedana prije ili kasnije sigurno neće odlučiti izbore.

Kako se može neslužbeno doznati, u HDZ-u i vladajućoj koaliciji definitivno su odustali od opcije koja se zadnjih dana mogla čuti u medijima, a to je da bi se izbori mogli održati sredinom rujna.