nova sjednica

Izbor čelnika DORH-a i ustavnih sudaca te izmjene zakona, stiže li Sabor sve prije izbora?

14.01.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Aktualnim prijepodnevom, u kojem će 39 zastupnika propitivati članove Vlade, Hrvatski sabor u ponedjeljak, 15. siječnja počinje svoje, moguće, zadnje zasjedanje u aktualnom sazivu.

Sabor će, za sada je izvjesno, zasjedati 10 tjedana, do 22. ožujka, nakon čega će napraviti stanku u Velikom tjednu, a hoće li zastupnici nakon toga dobiti pozivnicu za još jedno zasjedanje, za sada se ne zna. Odgovor na to pitanje, prije desetak dana, nije dao ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji nije želio precizirati kada će se raspustiti aktualni, 10. saziv Sabora i održati parlamentarni izbori za novi saziv. „Izbori će biti negdje u drugom ili trećem tromjesečju, kad se donese politička odluka”, rekao je tada novinarima Jandroković, ne otkrivajući hoće li 22. ožujka biti zadnji dan zasjedanja u ovom sazivu. „Možda da, a možda i ne”, odgovorio je predsjednik Sabora.

Na raspravu, za sada, čeka 214 točaka

Zastupnike do Uskrsa čeka puno posla, na dnevnom redu, za sada, je 214 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih u idućim tjednima stizati još. Već slijedeći tjedan, raspravit će izmjene Kaznenog te zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji, kojima Vlada želi suzbiti nasilje nad ženama te uvesti i nova kaznena djela - teško ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje kojim se "adresira problem curenja informacija u nejavnoj fazi kaznenog postupka".

"Ova tri zakona su dio naše političke volje koja je usmjerena na daljnje suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i nasilja u obitelji“, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. Na opsežnom dnevnom redu su i Konačan prijedlog zakona o referendumu, izmjene Stečajnog zakona te puno oporbenih prijedloga koji se referiraju na neke od nedavnih afera.

Izbor glavnog državnog odvjetnika

Sabor bi trebao izabrati i novog glavnog državnog odvjetnika koji će zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. godine i nije se željela javiti na natječaj za još jedan mandat. Za tu četverogodišnju dužnost prijavili su se trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić, Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Turudićeva kandidatura nije dobro primljena u dijelu javnosti, posebice kod oporbe, a i predsjednik države Zoran Milanović je poručio da bi za glavnog državnog odvjetnika trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba. Za izbor na tu dužnost kandidati u Saboru trebaju dobiti natpolovičnu većinu, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije toga, svoje mišljenje o njima dat će nadležni Odbor za pravosuđe kojemu će kandidati, abecednim redom, u srijedu, 17. siječnja predstaviti programe i odgovarati na pitanja članova toga radnog tijela i ostalih zainteresiranih zastupnika.

Početkom lipnja istječu mandati 10 od 13 ustavnih sudaca

Moguće je da će se Hrvatski sabor prije raspuštanja pozabaviti i velikom smjenom sudaca Ustavnoga suda, naime, početkom lipnja istječu mandati desetero od 13 sudaca Ustavnog suda: Snježani Bagić, Andreju Abramoviću, Ingrid Antičević Marinović, Branku Brkiću, Mariu Jelušiću, Lovorki Kušan, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću, mandati im se mogu produžiti najviše šest mjeseci, dakle do početka prosinca. Izbor novih sudaca, poručio je predsjednik Sabora, ovisit će o tome hoće li se za to moći osigurati dvotrećinska većina (101 glas), koja uvijek traži dogovor vladajućih i oporbe.

  • +12
Ilustrativna galerija/Glasanje o Damiru Habijanu u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

„To je uvijek bio izazov, a s obzirom na sastav ovog saziva to neće biti lako, a ako taj dogovor neće biti moguće postići, onda će to raditi idući saziv”, rekao je Jandroković. Sabor ustavne suce bira na vrijeme od osam godina, da bi bio izabran za suca, kandidat mora dobiti glasove dvije trećine od 151 zastupnika.

Zadnja sjednica na Trgu svetog Marka

Osim što bi mogla biti zadnja sjednica u aktualnom sazivu, sjednica koja počinje u ponedjeljak mogla bi biti i zadnja koju će Sabor odraditi u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka prije nego krene u temeljitu, višegodišnju obnovu nakon potresa koji su je oštetili. Novi saborski saziv zasjedat će na novoj lokaciji, a gdje točno još nije poznato, poznato je samo da su mu za preseljenje ponuđene dvije loklacije, Jordanovac i Buzin, ponudili su ih Kolegij Družbe Isusove i City Island d.o.o. iz Dugog Sela, odnosno Rugvice.