KARDINAL BOZANIĆ:

'Izbjeglice bude savjesti svih koji u sebičnosti ne mare za tuđe živote'

13.09.2015 u 22:34

Bionic
Reading

U marijanskom svetištu u Mariji Bitrici u nedjelju je održano zavjetno hodočašće Zagrepčana, a nadbiskup kardinal Josip Bozanić služeći misu osvrnuo se na izbjegličku krizu u Europi rekavši da samo mir na prostorima iz kojih dolaze izbjeglice može zaustaviti izbjeglički val, dok je govoreći o blaženom Alojziju Stepincu poručio kako njegova svetost neće biti zastrta nikakvim pokušajima zemaljskih interesa.

Na 284. zavjetnom hodočašću koje se odvijalo pod geslom "Marijo, ne odbij nam molbe u potrebama našim!", okupilo se više desetaka tisuća vjernika. Kardinal Bozanić u homiliji se osvrnuo na izbjegličku krizu, te istaknuo da dok se u Europi čuje govoriti samo o pitanju prihvaćanja onih koji odlaze iz tih zemalja, ne smije se zaboraviti ni one koji ostaju, priopćeno je večeras iz zagrebačke nadbiskupije.

"Svi koji trpe rat upozoravaju nas na zlo koje je uzrok patnja svih koji su prognani; oni bude savjesti svih koji u sebičnosti ne mare za tuđe živote, za njihove domove; koji se koriste prodajom oružja i šireći svoj utjecaj i vlast vide samo sebe. Mi u Hrvatskoj još nosimo živa sjećanja na progone i nasilja nad našim narodom. Baš zato je važno upozoravati na uzroke i izvore zla, na suprotstavljanje svima i svemu što pokreće zlo, strah i nespokoj", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

Baš zato, naglasio je, potrebno je apelirati na svjetske moćnike da zaustave to zlo svjetskih razmjera. Samo mir na tim prostorima može zaustaviti izbjeglički val, dodao je.


U homiliji kardinal Bozanić se osvrnuo i na lik blaženog Alojzija Stepinca, istaknuvši kako je "blaženi Alojzije, slijedeći Isusov primjer, prihvatio trpljenje i udarce, koji se od njegova života i smrti nisu odmaknuli do današnjega dana, ali je s pouzdanjem u Boga svladao svaku laž i svojom žrtvom postao svjedok istine".

Naglasio je kako je "svetost života kardinala Alojzija Stepinca provjerena i potvrđena od najviših instanca Svete Stolice".

"Stoga noseći s njime Križ Kristov, mi se ne bojimo istine i spremni smo na argumentirano suočenje s cjelovitom istinom tog tragičnog ratnog razdoblja. Svetost blaženog Alojzija neće biti zastrta nikakvim pokušajima zemaljskih interesa, iako ga se nastoji i dalje ocrnjivati", zaključio je kardinal Bozanić.