45.000 POTPISA

Izbjegli Srbi žele spriječiti ulazak Hrvatske u EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 15:47
  • Objavljeno 01.03.2011 u 15:22
Pristup Hrvatske EU Europska unija ilustracija

Pristup Hrvatske EU Europska unija ilustracija

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Martin Roth

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u utorak su predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović uputili prijedlog rezolucije o pravima izbjeglih i presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji kojom se želi spriječiti da Hrvatska postane članicom Europske unije (EU) prije nego ispuni njihove zahtjeve

Prijedlog rezolucije već je upućen i predstavnicima zastupničkih klubova, prenijela je srbijanska agencija Beta dodajući da je potpise na pisarnici Doma narodne skupštine predao predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta

'Ovim tražimo od svih relevantnih institucija da se proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji ne nastavi dok se ne riješe sva pitanja prognanih i izbjeglih Srba', naveo je Linta te pored imovinskih, kao najvažnija naveo pitanja tajnih popisa osumnjičenih za ratne zločine.

Potpisi su, dodaje Beta, već prije predani predsjedniku Srbije Borisu Tadiću

Linta je sredinom veljače najavio da će 45 tisuća prikupljenih potpisa za peticiju, cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune zahtjevi izbjeglih Srba, biti fotokopirano u 20 primjeraka koji će biti upućeni srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine te da će prvi paket preslika biti uručen srbijanskom predsjedniku.

'Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj', rekao je Linta, objašnjavajući svoj zahtjev.

Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da srbijanskoj vladi naloži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži isticanje važnosti poštivanja njihovih ljudskih prava.

Udruga rezolucijom želi postići i da srbijanski parlament zatraži od vlade izradu polazišta za, kako je rekao, sadržajne pregovore s hrvatskom vladom o pronalaženju trajnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja izbjeglica.

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske počeli su u Srbiji 15. prosinca 2010. prikupljati potpise za potporu peticiji cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u Koaliciji udruga izbjeglih i Asocijaciji izbjegličkih udruga u Srbiji. Njome je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima s Hrvatskom.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi