BLOKADA ULASKA U EU

Izbjegli Srbi najavili peticiju protiv Hrvatske

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.12.2010 16:55
  • Objavljeno 13.12.2010 u 14:47
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji u ponedjeljak su u Beogradu najavili da počinju prikupljati potpisa za peticiju kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članica EU-a prije nego se riješe njihovi zahtjevi

Predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji najavili su u ponedjeljak početak prikupljanja potpisa kako bi ojačali već potpisanu peticiju cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba.

Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u dvjema navedenim organizacijama, a prikupljanje potpisa potpore, po riječima predsjednika te koalicije udruga izbjeglih Miodraga Linte, počinje u srijedu, 15. prosinca, i trajat će do kraja siječnja 2011.

'Cilj je prikupiti što više potpisa', koji bi bili dostavljeni 'relevantnim institucijama u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici', kazao je Linta na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je kako će pravo potpisa potpore zahtjevima u peticiji imati izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske, zatim Srbi i ostali građani koji su podrijetlom iz Hrvatske a imaju neriješena imovinska, statusna i druga pitanja, te građani Srbije koji su također u Hrvatskoj imali imovinu koja im je oduzeta, oštećena ili nestala tijekom agresije devedesetih godina.

'Potpisi će se prikupljati u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, a nastojat ćemo što više potpisa prikupiti i u SAD-u, Kanadi, europskim zemljama, Australiji i Novom Zelandu', istaknuo je Linta.

Po njegovim riječima, peticija je već poslana na 155 adresa u međunarodnoj zajednici, među kojima i Ujedinjenim narodima, predstavnicima svih 27 zemalja članica EU-a, SAD-a, Rusije, Kine, europskih institucija i nevladinih udruga.

Peticijom je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi