TRAŽE SVE I SVAŠTA

Izbjegli Srbi bi zaustavili pristup Hrvatske u EU

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 08:21
  • Objavljeno 19.10.2010 u 21:59
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Predstavnici nekoliko desetaka udruga okupljenih u Asocijaciju izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske i Koaliciju izbjegličkih udruga u Srbiji potpisali su peticiju, cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) prije nego budu trajno riješena otvorena pitanja izbjeglih Srba, javili su u utorak elektronički mediji u Beogradu

Peticija će, kako javljaju srbijanski mediji, uz pismo o namjerama, u kojem će potanje biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biti upućena veleposlanstvima zemalja EU-a, Europskoj komisiji, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, visokom predstavniku UN-a za izbjeglice, Vijeću Europe i Europskom parlamentu.

Po najavi predsjednika Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodraga Linte, dokumenti će također biti upućeni nadležnim srbijanskim tijelima te vodećim osobama i predstavnicima Srba u Hrvatskoj, od kojih se očekuje potpora i pomoć njihovoj provedbi.

Potpisnicima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba iz Hrvatske, koji se žale da ne mogu ostvariti imovinska i druga prava u Hrvatskoj.

Od tijela EU-a će zatražiti da u hrvatskim pristupnim pregovorima ne dopuste zatvaranje 23. poglavlja koje se odnosi na ljudska prava, kao ni prijam Hrvatske u EU dok ne riješi imovinska, statusna i druga stečena prava izbjeglih Srba.

Peticijom će biti zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske.

Među ostalim, traži se povrat pokretnina i nekretnina, obnova imovine uništene u ratu 'i terorističkim akcijama', pravična naknada za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi