ŽARKO PUHOVSKI:

'Izazvat će se moralna panika u odnosu na HDZ'

Bionic
Reading

Analitičar Žarko Puhovski ne smatra da će predstojeća kampanja do drugog kruga predsjedničkih izbora imati velik utjecaj na birače. Napominje da je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u sučeljavanjima djelovala potpuno blijedo, a ipak je jako dobro prošla. Jedina šansa koju vidi za predsjednika Ivu Josipovića bila bi ta da se pokaže 'jedna vrst panike među ljevičarima i liberalima od mogućnosti da HDZ baš sve dobije u ruke'

'To bi mogla biti šansa za njih da nešto učine u drugome krugu', ocijenio je Puhovski dodajući da je jasno da se sad kreće u napad na HDZ.

'Izazvat će se moralna panika u odnosu na HDZ kao svjetonazorski neprihvatljivu opciju', rekao je Puhovski za Novi list. Po njemu, HDZ je pokazao premoćnu organizaciju na terenu, odnosno 'da je glavni tajnik s falsificiranom diplomom očito bolji glavni tajnik od onoga bez diplome'. Upozorio je i na slučaj Zadra, gdje je  HDZ kažnjen za afere, što je dokaz da glasovi za Sinčića nisu bili samo protestni, nego da birači svugdje kažnjavaju greške i propuste.

Prema Puhovskom, uspjeh Ivana Vilibora Sinčića poruka je i pogrešnoj kampanji aktualnog predsjednika prema najmlađem protukandidatu.

'Nisu shvatili da se na njega treba okrenuti. Sinčić ima svega nekoliko potpuno praznih fraza. Ali u ovom trenutku u jednoj vrsti socijalnog očaja u zemlji, i to je bilo dovoljno za 300 tisuća glasova koji će biti veoma važni u idućem krugu. Uz uvjet da njegovi glasači uopće izađu na izbore, što se sad ne čini baš vjerojatnim', zaključio je Puhovski.