TKO JE SLIJEDEĆI?

Iz Srbije stigao popis s 33 branitelja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 09:08
  • Objavljeno 28.01.2011 u 09:04
branitelji u lancima

branitelji u lancima

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od Srbije dobilo popis hrvatskih državljana protiv kojih je vođena ili se vodi istraga za ratne zločine, na kojemu se nalaze imena 33 osobe, od kojih je protiv 26 obustavljen postupak

'Ministarstvo pravosuđa potvrđuje da je dobilo popis od 33 osobe protiv kojih je vođena ili se vodi istraga te je utvrdilo da je protiv 26 osoba već obustavljen postupak, dok se za sedam osoba još vodi istraga', priopćeno je u četvrtak na internetskim stranicama Ministarstva.


Kako je priopćeno, tri su osobe s tog popisa već upoznate s činjenicom vođenja istrage, dok će četiri osobe o tome biti upoznate od strane nadležnih tijela Hrvatske u zakonom propisanom postupku. Rješenja o obustavi istraga dostavit će se putem međunarodne pravne pomoći i Ministarstva pravosuđa.

'Kako za sada iz Srbije nisu dobiveni novi popisi osuđenih ili optuženih za ratne zločine, nema potrebe za podnošenjem novih zahtjeva od strane hrvatskih državljana za provjerom nalaze li se na nekom popisu ili ne. Stoga se na novo pristigle zahtjeve neće više odgovarati, već će se odgovor poslati samo na zahtjeve pristigle do 27. siječnja 2011.', priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Budući da će se nastaviti ažuriranje popisa, dodaje se u priopćenju, u slučaju novoprimljenih popisa inzistirat će se na dostavi akata kojim je protiv neke osobe pokrenut kazneni postupak za ratne zločine ili donesena sudska odluka te će se oni dostavljati osobama na koje se odnose, sukladno važećim propisima.

Slijedom navedenog, u buduće neće postojati potreba za dodatnom provjerom statusa hrvatskih državljana u odnosu na moguće nove popise i podnošenja posebnih zahtjeva za provjerom, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi