NEW YORK TIMES

Iz Srbije preko Amerikanaca ide oružje za Ukrajinu: 'Moskva je sigurno s tim upoznata'

25.04.2022 u 19:03

Bionic
Reading

Prodaja streljiva, a vjerojatno i drugog naoružanja za obranu Ukrajine, mogući je čimbenik usporavanja izolacije Srbije i od strane EU zbog neusklađivanja vanjske politike

Većinu oružja koju Amerikanci šalju u Kijev imaju u vlastitim zalihama, ali se oslanjaju i na američke obrambene dobavljače koji pretražuju tvornice streljiva u istočnoj Europi kako bi pronašli novo oružje prema dizajnu iz doba Sovjetskog Saveza, piše NYT.

Tako se ukrajinskim snagama olakšava djelovanje jer su uvježbani u uporabi tog oružja, prenosi RTL Danas.

SAD je kupovao takvo oružje i streljivo nakon terorističkoj napada Al Kaide 11. rujna 2001. godine kako bi njime opremao partnerske snage u Afganistanu, Iraku, Siriji i na drugim lokacijama gdje se vojske i milicije oslanjaju na naoružanje iz sovjetskog doba.

Jedna od tvrtki koja se bavi pronalaskom tvornica koje mogu izraditi "nestandardno" oružje i streljivo je Ultra Defense iz Tampe na Floridi koja surađuje s proizvođačima oružja u Rumunjskoj, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

U Srbiji je to primarno dio kompleksa Zastava u Kragujevcu. NYT navodi da te države osiguravaju 90 posto "nestandardnog" streljiva koje kupuje Pentagon.

  • +4
Bushmaster za Ukrajinu Izvor: Ostale fotografije / Autor: Kym Smith

Zanimljiva je uloga Srbije u tom projektu jer ona tako, posredno šaljući oružje i streljivo Ukrajini, radi protiv Rusije.

Ova informacija baca novo svjetlo na proces pritiska na Beograd da nametne sankcije Moskvi. Prodaja streljiva, a vjerojatno i drugog naoružanja za obranu Ukrajine, mogući je čimbenik usporavanja izolacije Srbije i od strane EU zbog neusklađivanja vanjske politike.

Moskva je sigurno upoznata sa sudjelovanjem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je vjerojatno prisiljena prihvatiti takvu igru jer je svjesna da ne može zaustaviti Aleksandra Vučića u tom unosnom poslu. I da tako može obraniti politiku nenametanja sankcija.