UOČI IZRUČENJA BELGIJI

Iz splitskog hotela nestao sumnjivi srpski poduzetnik

16.07.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Andrija Drašković, kontroverzni beogradski biznismen kojega belgijske vlasti sumnjiče za ubojstvo albanskog imigranta Envera Hadrija 1990. u Bruxellesu, nestao je iz splitskog hotela u kojem je bio smješten nakon što mu je određena jamčevina tijekom postupka izručenja Belgiji

Citirajući Damira Romca, suca Županijskog suda u Splitu, Politika javlja da je jamčevina za Draškovića, u iznosu od 100 tisuća eura, bila uplaćena, no na dan kad je trebao biti izručen nije se javio na telefon u apartmanu hotela u kojemu je bio smješten. Drašković je danas trebao biti izručen Belgiji.

Uhićen je 24. lipnja u splitskoj zračnoj luci temeljem europskog uhidbenog naloga. Putovnica mu je oduzeta i bilo mu je zabranjeno napustiti Split, ali je smio izlaziti iz hotela.

Srpski poduzetnik već je u nekoliko navrata spominjan u hrvatskim medijima. Večernji list podsjeća kako je svjedočio na suđenju Josipu Perkoviću jer je nakon uhićenja u Frankfurtu 2007, kad je priveden u sklopu protumafijaške istrage šverca cigareta i droge, policiji rekao da ima saznanja o ubojstvu Stjepana Đurekovića. Pred sudom je rekao kako je to ubojstvo naručio Stane Dolanc dok su egzekutori, po naredbi Perkovića, bili Željko Ražnatović Arkan i Đorđe Božović Giška.

Andrija Drašković spominjao se 2010. i kao vlasnik krivotvorene hrvatske putovnice, skupa s pripadnicima zemunskog klana, kad je razbijena kriminalna skupina koja je, uz pomoć policije, nabavljala spomenute putovnice.

Koncem 2013. izašao je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, u kojem je odslužio šest godina i devet mjeseci dugu kaznu zbog ubojstva Zvonka Plećića u beogradskom restoranu.