covid-19

Iz samoizolacije izašli svi djelatnici ortopedske bolnice iz Biograda

15.04.2020 u 11:16

Bionic
Reading

Iz samoizolacije su izašli svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je krajem ožujka bilo žarište zaraze koronavirusom, nakon što je potvrđeno da se nisu zarazili iako s su bili "kontakti kontakata", a Zadarska županija ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze

"Jučer je bio zadnji dan kada su svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji su se mogli zaraziti izašli iz samoizolacije. Svi su bili kontakti kontakata, a sad bismo već imali i njihove kontakte. Ubuduće ćemo dostavljati popis osoba po mjestu njihova boravka", rekao je u srijedu epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Naime, u biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze u Zadarskoj županiji, pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem covid-pozitivnih bolesnika.

Kako su jučer rekli iz županijskog Stožera civilne zaštite, tamo je smješteno sedam pacijenata s lakšim simptomima bolesti.

Načelnik tog stožera Šime Vicković u srijedu je izvijestio kako u zadnja 24 sata na zadarskom području nema pozitivnih na koronavirus, pa županija i dalje broji ukupno 77 oboljelih.

Najviše zaraženih je u Zadru (31), a slijedi Biograd (12), Benkovac (6), u Ražanac (5), Polača (3), po dvoje zaraženih je u Kukljici, Pakoštanima, Vrgadi, Svetom Filipu i Jakovu te Škabrnji, a po jedan u Preku, Bibinjama, Kolanu, Novigradu, Pagu, Sukošanu i Turnju.

Medić je istaknuo kako je među oboljelima četvero djece mlađe dobi. U samoizolaciji je 985 osoba, a ta mjera prestala je za 1390 ljudi.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice Edi Karuc naveo je kako je na Covid odjelu te bolnice smješteno devet oboljelih osoba, jedan pacijent je na respiratoru, a drugome se stanje stabiliziralo i skinut je s respiratora.

Županijski stožer dobio je upute Nacionalnog stožera o obveznom testiranju svih djelatnika domova za starije i nemoćne osobe koji rade u sedmodnevnim ili 14-dnevnim smjenama.

S obzirom da se radi o većem broju djelatnika, oni će se u Covid ambulanti na Ravnicama testirati najvjerojatnije nakon 15 ili 16 sati.