OŠTRO PRIZEMLJENJE

Iz SAD-a poručuju Sarajevu: Ne očekujte da ćemo doći na bijelom konju i riješiti vaše probleme

24.02.2021 u 13:18

Bionic
Reading

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako nova američka administracija očekuje od političara u Bosni i Hercegovini da pokažu odgovornost i spremnost za provedbu reformi, jer to nitko ne može učiniti umjesto njih.

U intervjuu kojega je objavio Glas Amerike (VOA) Palmer je kazao kako je, bez obzira na promjene u Bijeloj kući, američka politika i strategija na Balkanu "uglavnom dosljedna" jer su dosljedni i američki interesi u tom dijelu svijeta, a oni znače mirnu regiju u kojoj države međusobno surađuju i pritom su integrirane u europske institucije i u NATO ukoliko to žele.

"Jedna od stvari koju čujem u Sarajevu i koju čujem u BiH je ideja koja glasi: ne bismo trebali sami raditi na reformama. Trebali bismo pričekati da Biden-Harris administracija dođe preko brijega na bijelom konju s Daytonom II ili novim 'travanjskim paketom' i riješi probleme za nas. A upravo to je suprotno od toga kako bi trebalo razmišljati i raditi", kazao je Palmer. On je i u vrijeme administracije Donalda Trumpa bio izravno zadužen za zapadni Balkan kao posebni izaslanik i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika.

Njegova je poruka kako Washington od BiH i sada očekuje isto što i ranije: izbornu reformu, ograničene promjene ustava kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ciljane reforme za poboljšanje integriteta pravosuđa te "zdravorazumske" ekonomske reforme.

Visoki predstavnik ima čvrstu potporu SAD-a

Ocijenio je kako je sve to kompatibilno i s provedbom 14 preporuka Europske komisije, koje su 2019. postavljene kao preduvjet da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, ali i s ispunjavanjem uvjeta nužnih da bi jednog dana bio zatvoren Ured visokog predstavnika za BiH (OHR).

Na zatvaranju OHR-a agresivno inzistiraju sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, no Palmer je istaknuo kako za sada visoki predstavnik ima čvrstu potporu SAD i imat će je sve dok BiH ne dosegne potrebnu razinu stabilnosti.

"Još nismo stigli do toga", kazao je Palmer dodajući kako SAD žele da sadašnji visoki predstavnik nastavi raditi na dosezanju postavljenih ciljeva, a na takvu potporu može računati i mogući nasljednik Valentina Inzka, što bi trebao postati konzervativni njemački političar Christian Schmidt.