portret

Iz rata je izašao s nadimkom Crni, u politiku ušao s Bandićem, skrasio se kod Medveda: Noćni incident u Vukovaru stajao ga je fotelje, a bio je akter u još jednoj neugodnoj epizodi. Tko je Stjepan Sučić

30.11.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Stjepan Sučić brojao je posljednje sate na funkciji uoči očekivane smjene na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade pa je preduhitrivši taj potez odlučio podnijeti neopozivu ostavku, no repovi njegova noćnog incidenta u Vukovaru mogli bi se vući još neko vrijeme. Puno je nepoznanica, prije svega je li doista netko iz Vlade intervenirao kako bi se njega i Krunoslava Šeremeta pustilo iz policijske postaje prije propisane procedure i je li dio te iste procedure zaobiđen, poput recimo alkotestiranja

Sučić i Šeremet pola sata poslije ponoći zatečeni su u pubu u centru Vukovara - četiri i pol sata nakon obraćanja naciji premijera Andreja Plenkovića, dva i pol sata nakon isteka radnog vremena i pola sata nakon formalnog stupanja na snagu protuepidemijskih mjera. Objavljeno je da su odbili legitimirati se, opirali se zapovijedima policajaca i vrijeđali neke od njih na nacionalnoj osnovi, pozivali se na ministra branitelja Tomislava Medveda i nazivali policijske šefove, razbijali inventar u stanici i tako dalje.

Svejedno, 'nakon dovršene obrade dvojica muškaraca puštena su iz službenih prostorija te će ih policija prekršajno prijaviti zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici', što na prvi pogled doista neobično labav tretman. Sumnje je dodatno pobudilo priopćenje predsjednika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića, u kojemu se tvrdi da je Sučić prijetio policajcima u stilu 'znate li vi tko sam ja, ostat ćete bez posla', psovao 'majku četničku' te sa Šeremetom počinio kaznena djela oštećenja ili uništenja državne imovine, prijetnje i sprečavanja službene osobe u obavljanju službenih radnji. Zbog toga su morali biti uhićeni, predani pritvorskom nadzorniku, potom ispitani pred nadležnim državnim odvjetništvom te tek zatim eventualno pušteni kući. Suprotno tome, Kajkić tvrdi da su pušteni kući već nakon razgovora s načelnikom policijske postaje 'na intervenciju koja je navodno došla s razine ministra u Vladi'.

Žestoko polemizirao s Radmanom

Stjepan Sučić (61) rođen je u Vukovaru, a o njegovu predratnom životu malo toga se zna. U službenoj biografiji stoji da je bio zapovjednik 1. bojne 204. brigade, viši savjetnik za ratni plan u Operativnoj grupi Glavnog stožera Hrvatske vojske, zapovjednik brigade na Južnom bojištu, zapovjednik 123. brigade Požega te zapovjednik 5. gardijske brigade u Vinkovcima. Nositelj je visokih državnih odličja i medalja.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu 'Blago Zadro' s diplomskim radom 'Raščlamba borbenih djelovanja na području istočne Slavonije s težištem na grad Vukovar - pouke i iskustva' dok je u Ratnoj školi 'Ban Josip Jelačić' diplomirao na temu 'Strategijske značajke Domovinskog rata'.

Dva puta je ranjavan, a iz rata je izašao s nadimkom Crni te velikim ugledom među suborcima. U prvoj polovici dvijetisućitih umirovljen je s činom brigadira.

  • +2
Stjepan Sučić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U novinskim isječcima Sučića se može pronaći kao gosta predavača na različitim skupovima i tribinama u organizaciji braniteljskih udruga, dakako na temu bitke za Vukovar. Godine 2011. na HRT-u je prikazan dokumentarni serijal 'Bitka za Vukovar', čiji su autori Stjepan Sučić zvani Crni i Stipe Majić zvani Pipe, a koji je u dijelu javnosti kritiziran zbog izrazito blagonaklonog odnosa prema osuđenom Tomislavu Merčepu i percepcije da se radi o predizbornoj agitaciji za HDZ. Tri godine kasnije, kada je na istoj televiziji prikazan ratni film Kristijana Milića 'Broj 55', koji prikazuje pogibiju dvadeset branitelja u Kusonjama u rujnu 1991. godine, Sučić je suprotno pohvalama autoriteta poput Zorana Šanguta ili Ante Nazora izrekao žestoku kritiku:

'Taj film ne donosi temeljne vrijednosti zbog kojih su branitelji išli u rat, a to su: domovina, obitelj i vjera. Ni u jednom trenutku filma nisam vidio krunicu niti su spomenute domovina i obitelj, a oko mene u ratu nije bilo nijednog branitelja koji oko vrata nije imao krunicu. Jedan od glumaca onom drugom kaže: 'J... te Franjo!', a Franjo je bio prvi predsjednik naše države i neprihvatljivo je tako spominjati njegovo ime. Gospodine Radmane, niste vi ovamo došli bez veze. Treba zaštititi zvijezdu petokraku koju u filmu nigdje nisam vidio pa ispada da su se u Domovinskom ratu tukli samo ustaše i četnici', rekao je tada Sučić, obraćajući se glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu. Kada mu je ovaj odvratio da je i sam bio hrvatski branitelj te zamolio da ga ne etiketira, Sučić se odlučio na klasični manevar:

'Gospodine Radmane, i ja imam 57 godina, ali sam tri puta siromašniji u ovoj državi nego u onoj bivšoj, a vi ste sad valjda deset puta bogatiji. Pa nisam ja nosio štafetu i bio u partiji. Možete vi prodavati demagogiju, ali ne meni!'

Vodio brigu o nestalima

Kad smo već na njegovoj imovini, zabilježimo da Sučić ima naslijeđenu kuću u Vukovaru i kupljeni stan u Zagrebu veličine 108 četvornih metara.

U to doba i formalno se usmjerio u politici i pronašao u stranci Bandić Milan 365 - dapače, u listopadu 2015. godine sam Bandić ga je predstavio kao ni manje ni više nego ministra obrane u svojoj budućoj koalicijskoj vladi, kojoj bi dakako on bio na čelu. Kako se to nije ostvarilo, u ožujku 2016. godine zadovoljio se mjestom pomoćnika ministra branitelja te je vodio brigu o žrtvama i nestalima.

'I ja sam deset godina tražio roditelje koji su ubijeni u Vukovaru. I nisam mogao stati dok ih nisam našao. Bili su zakopani u dvorištu pa premješteni na druge lokacije, a na kraju sam ih našao na Novom groblju', kazao je godinu dana nakon što je preuzeo Upravu za zatočene i nestale osobe. Objavio je i da je 'potpuno promijenio dotadašnju metodologiju rada i uveo niz novih disciplina u potrazi za nestalim osobama' - poput korištenja letjelica, dronova, dresiranih pasa i georadara.

'Neki autoriteti mogu govoriti: 'Rat je završen, okrenimo se budućnosti.' Ali kako ćemo se okrenuti budućnosti kad ne znamo gdje su naši najmiliji? I zato, dok se ne pronađe i posljednji nestali, mi nećemo stati s potragom', rekao je Sučić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Godinu kasnije primio je i delegaciju Udruženja porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba iz Srbije pa je u potrazi za nekim nestalima s te strane nakon petogodišnje stanke uslijedio napredak.

Kćer proglasio zločestom i manipulativnom

Svakako najneugodniji događaj za Stjepana Sučića zbio se u kolovozu prošle godine, kada ga je kći Sara Sučić javno optužila da ju je pretukao. 'Zabio me u zid, ležao na meni dok se nisam upišala, gurao mi je lice u to, vezao me selotejpom', tvrdila je. Kazala je da joj je otac zapravo priredio to kako bi je odveo na policiju, a zatim i na prisilno liječenje jer se ne može pomiriti s činjenicom da radi kao striptizeta. U kući ju je, tvrdila je, zlostavljao.

On je tvrdio da je kći nasrnula na bolesnu majku i da ju je on samo pokušao spriječiti, odnosno zadržati do dolaska policije, pa su tako nastale masnice na gotovo cijelom njenom tijelu. 'Točno je da sam je pokušao vezati selotejpom. Sve ostalo je laž', rekao je tada Sučić za portal Index. Svoju kćer proglasio je zločestom i manipulativnom te kazao da ima cilj uništiti ga i osobno i financijski.

'Otkako je dobila prvu mengu, kao da je Sotona ušao u nju', dodao je.

Policajci su po dolasku u kuću ipak priveli Sučićevu kćer, a koja tvrdi da je jedan od njih, očev prijatelj, rekao da će 'tata izgubiti posao ako se sazna za ovo'. Na koncu je ona osuđena zbog nasilja u obitelji.

Incidentom u Vukovaru, a zatim i javnom isprikom te neopozivom ostavkom na mjesto državnog tajnika, politička karijera Stjepana Sučića po svemu sudeći nepovratno je zaključena. Tek treba vidjeti kako će se razvijati slučaj njegova pajdaša Krunoslava Šeremeta, inače ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, koji je na tu funkciju došao prije tri godine iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), u kojoj ga po navodima medija čeka staro radno mjesto.

Ukoliko on ne podnese ostavku, smijeniti ga može Upravno vijeće Memorijalnog centra - u kojemu između ostalih još uvijek sjede upravo Stjepan Sučić i ministar Tomo Medved.