EKOLOŠKI INCIDENT

Iz prevrnute cisterne isteklo oko 30 tisuća litara goriva

04.09.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Prema prvim rezultatima očevida, iz auto-cisterne koja se prevrnula jučer iza 15 sati na državnoj cesti D23 kod mjesta Tukanići, u Ličko-sejskoj županiji, isteklo je oko 30.000 litara goriva, izvijestio je jutros Državni centar 112.

Veličina onečišćenja tla i zdravstvena ispravnost vode utvrditi će se tijekom dana.

Prilikom prevrtanja auto-cisterne koja je prevozila dizel gorivo, oštećen je zadnji spremnik iz kojeg je isteklo gorivo, a prvi spremnik je neoštećen.

Vozač cisterne je lakše ozlijeđen.

O istjecanju goriva ŽC 112 Gospić obavijestio je, uz ostale, Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP) Senj, Hrvatske vode, Županijsku inspekciju zaštite okoliša te Županijsku vodopravnu inspekciju.

Na mjesto događaja odmah su izišli vatrogasci radi osiguranja od mogućeg izbijanja požara.

Jedan dio cisterne ostao je na kolničkom traku pa se promet odvijao samo jednim trakom uz regulaciju policije, a odmah su počele pripreme za pretakanje goriva iz neoštećenog spremnika.

Zbog nafte koja je iscurila nakon prevrtanja auto-cisterne stanovnicima mjesta Sveti Križ, 10 km udaljenom od Senja, sinoć je preporučeno da za piće ne koriste vodu iz slavina i bunara, jer se sumnja u onečišćenje vode. Iz senjske tvrtke "Komunalac" stanovnicima je voda za piće dovezena cisternom.

U 23,30 sati završeno je uklanjanje cisterne i promet je normaliziran.