PRIHVAĆEN ZG PRORAČUN ZA 2014. GODINU

'Iz njega nije jasno koji su ciljevi i prioriteti Grada'

28.11.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba sa 26 glasova za, osam protiv i 12 suzdržanih prihvatila je prijedlog gradskog proračuna za 2014. godinu u iznosu od 6,89 milijardi kuna

I dok su Bandić i Slavko Kojić, šef gradskih financija, branili prijedlog proračuna, iz oporbe su sasvim očekivano stizale zamjerke.

SDP-ovci i HDZ-ovci su smatrali da u proračunu za 2014. nema dovoljno projekta za financiranje iz EU fondova i da gradska uprava nema rješenja ni za smanjenje nezaposlenosti.

U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji. Nije čudo da 12.000 mladih svake godine napušta Hrvatsku', kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić

Smatra da se iz EU fondova može uzeti više stotina milijuna kuna, i to ne za sitne projekte, nego za pripremu velikih projekata za ključne smjerove razvoja kao što su lakošinska željeznica, kongresni centar, vodoopskrba i odvodnja, vrtići, škole i poduzetnički inkubator.

'Pozdravili smo osnivanje Ureda za projekte EU, ali sada postavljamo pitanje hoćete li na sredstava strukturnih fondova početi prijavljivati projekte? Moramo se ukrcati na taj vlak', istaknuo je Bernardić.

Andrija Mikulić
(HDZ) drži da proračun nije ni razvojan niti socijalan već neodrživ i izrazio uvjerenje da će doći do rebalansa već u prvoj polovici 2014. godine.

'Nemoguće je dokučiti ciljeve i prioritete Grada', istaknuo je Mikulić i dodao da se problemi u Gradu rješavaju povećanjem cijena usluga.

Tomislav Stojak (HNS) je predložio da se za 50 posto smanje naknade zastupnicima za sudjelovanje na skupštinskim sjednicama.

Njegov stranački kolega Dragan Kovačević zatražio je od gradske uprave da se više koncentrira na prihode i privlačenje stranih investicija, ali se očešao i o EU fondove.

'Čekamo li to manu s neba? Novac iz Bruxellesa nitko nam neće dati ako za to sami ne stvorimo uvjete', kazao je.

Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik, smatra kako se u proračunu ne vide ni efekti od promjena u upravljanju gradskom imovinom, a drži i da proračun nosi rizik jer se temelji na predviđenom BDP-u od 1,3 posto, a istovremeno Vlada ne čini ništa da ostvari rast.