PROBLEMI U ISTRI

Iz Italije opet ometanje HRT-ovih kanala

22.02.2012 u 18:19

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je danas da je na zapadnoj obali Istre posljednjih dana ponovno došlo do smetnji u prijemu televizijskih signala zbog čega je otežan i prijam HRT-ovih kanala

Smetnje na području Poreča i Vrsara uzrokovale su talijanske televizije koje neprekidno od prosinca 2010. emitiraju na frekvencijama, koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj, priopćio je HRT.

Ponovna pojava ovih smetnji, kojih praktički nije bilo tijekom zime, bila je očekivana s dolaskom toplijeg vremena, koje pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora.

HRT napominje da s nadležnim tijelima, Odašiljačima i Vezama (OiV), Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i državnim institucijama radi na rješavanju tog problema.

Od nadležnih institucija HRT će zatražiti izvješća o stanju na terenu kako bi se dobio precizan uvid u opseg smetnji, te planirali novi potezi. Kako bi gledateljima pomogli da uklone ili barem smanje utjecaj smetnji koje dolaze iz Italije, HTV je ljetos izradio tehnički priručnik za smanjenje smetnji.

Kako bi se poboljšala situacija u Istri, OiV je koncem prošle godine postavio sedam novih odašiljača u digitalnoj zemaljskoj mreži, na lokacijama Vrsar, Novigrad, Poreč, Umag, Plovanija, Rovinj i Buje.

Oni rade na 68. kanalu UHF, što je dodatni kanal na kojemu gledatelji mogu pratiti programe HRT-a, pored postojećih 28. i 53. kanala MUX A i MUX B u digitalnoj regiji D 5, koja obuhvaća Istru i sjeverni Jadran.

U cilju što bržeg rješavanja smetnji, delegacija Republike Hrvatske na Svjetskoj radijskoj konferenciji u Ženevi koja se održavala od 23. siječnja do 17. veljače zatražila je sazivanje radne grupe kako bi se razmotrilo rješavanje dugotrajnih problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije.

Hrvatski predstavnici na tom su međunarodnome skupu koji se održava u organizaciji Svjetske telekomunikacijske unije time još jednom ukazali na potrebu hitnog i trajnog rješenja za smetnje sa prijemom signala koje talijanski tv nakladnici izazivaju u zapadnoj Istri i nekim dijelovima Dalmacije.