preustroj

Iz državne uprave odlazi 600 službenika, za otpremnine 150 milijuna kuna

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 16.09.2019 16:11
  • Objavljeno 16.09.2019 u 07:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Više od 200 poslova bit će prvog dana siječnja 2020. godine preusmjereno s Ureda državne uprave na županije, što bi građanima trebalo omogućiti veću dostupnost usluga poput izdavanja rodnog lista i domovnice ili otvaranja obrta, a župani, s druge strane, dobivaju još veće ovlasti i moć. Ministar uprave Ivan Malenica ovih dana obilazi županije kako bi iz prve ruke doznao teče li jedna od važnijih reformi ove Vlade prema planu

Novi sustav bit će puno efikasniji nego što je bio do sada, a građani neće biti ni u čemu zakinuti nego će im sve usluge biti dostupnije – rekao je ministru osječko-baranjski župan Ivo Anušić. Njegov požeško-slavonski kolega Alojz Tomašević kazao je da više neće biti preklapanja poslova, dok brodsko-posavski župan Danijel Marušić napominje da će nova reforma biti racionalnija i funkcionalnija za cijelu državu, donosi Večernji list.

Preustrojem bi se trebao smanjiti ukupni broj službenika i trebale bi se ostvariti dodatne uštede. Prema analizi Ministarstva, mogućnost preuzimanja otpremnine moglo bi iskoristiti oko 600 od ukupno 2500 zaposlenika ureda državne uprave, što će, vele, donijeti i uštede. Novac je osiguran u državnom proračunu, oko 150 milijuna kuna, i bit će doznačen županijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!