SLOVENCI NAJAVLJUJU

Iz Austrije popodne dolazi novo nevrijeme s tučom, ugrožen i sjever Hrvatske

17.07.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Nakon nekoliko dana ekstremnih vrućina, kako smo to ovoga ljeta već navikli, sjeverno od nas počinju se razvijati nove vremenske nestabilnosti. Lovci na oluje iz Slovenije prognoziraju da bi nevrijeme moglo pogoditi i dio sjeverne Hrvatske

U ponedjeljak poslijepodne nekoliko pojedinačnih, potencijalno olujnih nevremena počet će se razvijati u planinskim područjima Austrije, navode na stranici Neurje.si, a koja se proteklih dana ispostavila kao prilično pouzdan izvor u prognozama vremenskih nepogoda.

Smjer kretanja oluja bit će prema istoku i jugoistoku pa se očekuje da bi već poslijepodne nevrijeme moglo pogoditi dijelove Koruške, Štajerske i Prekmurja. U austrijskom dijelu Koruške lokalno je moguća i tuča debljine do sedam centimetara, kažu s Neurja.

Na mapi koju objavljuju na ovoj stranici, a temeljem iskustva iz prethodnih tjedana, označili su dio između koruških planina, Maribora i Celja crvenom bojom, što predstavlja mogućnost oluje 2. stupnja, dok je širi pojas, koji obuhvaća Zagorje i Međimurje, označen narančastom bojom, što upućuje na ipak nešto manju mogućnost tuče (1. stupnja).

U nižim slojevima atmosfere, na području označenom crvenom bojom, puhat će i jak vjetar istočnog i jugoistočnog smjera. Postoji i mogućnost razvoja izolirane superćelije, koja može proizvesti lokalizirane grmljavinske oluje s velikom tučom, navode s Neurja.

  • +12
Krško: Tuča napravila štetu na automobilima i stambenim objektima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Rovan /F.A. BOBO

Podsjetimo, prošlog tjedna Sloveniju su pogodila najmanje tri ekstremna nevremena s tučom, od kojih su se dva prelila i u dijelove Hrvatske. Prošlog četvrtka u ranim jutarnjim satima snažan vjetar koji je rušio stabla pogodio je i dijelove Zagreba, a domaći prognostičari priznali su da ih je to nevrijeme iznenadilo.

Vjetar polomio stablo koje je oštetilo tri automobila Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL