STRAŠNE POSLJEDICE

Sloveniju noćas pogodilo najgore nevrijeme ove godine, prelilo se i u Međimurje

13.07.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Sloveniju je u noći sa srijede na četvrtak pogodilo, prema tvrdnjama lokalnih medija i svjedoka, najgore nevrijeme ove godine, praćeno snažnim vjetrom, ponegdje i tučom. Sjeverni dio zemlje, od Bleda do Murske Sobote, jutros se bori s posljedicama - nestancima struje, stablima na cesti, oštećenim kućama, poljoprivrednim površinama i infrastrukturom. Nevrijeme se prelilo i u Hrvatsku, pa u Međimurju javljaju o teškim posljedicama tuče za poljoprivredna gospodarstva

HRT javlja kako je tuča padala od Macinca preko Čakovca, a jak je vjetar rušio granje i stabla. Vatrogasci imaju desetak intervencija - miču granje s cesta i ispumpavaju podrume.

Poljoprivrednici govore da nisu imali mreže za obranu protiv tuče da bi ima jaka tuča uništila nasade borovnice, aronije, ribizla...

U Sloveniji je najteže bilo na području Velenja i Pomurja, a nevrijeme je pogodilo i Bled, Bohinj, Bovec te Maribor, javlja RTVSlo.

Tamošnjem Centru za izvanredne događaje prijavljena su ukupno 362 događaja, Jak vjetar rušio je stabla i otkrivao krovove, više puta je nestajalo struje zbog oštećenja električnih vodova, na neka stabla su padala i stabla, a nekoliko je podruma bilo poplavljeno. Na terenu je angažirano 157 vatrogasnih jedinica, od čega pet profesionalnih, javlja Radio Slovenija.

U Pomurju je vjetar odnio više krovišta stambenih i gospodarskih objekata, srušena su stabla, oštećena je infrastruktura, ceste su na pojedinim dionicama neprohodne, priopćeno je iz Policijske uprave Murska Sobota. U Murskoj Soboti oko 6 sati ujutro izmjeren je udar vjetra do 85 kilometara na sat. Najjači udari u nizinama izmjereni su u Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani te u Murskoj Soboti na postaji Rakičan, čak 103 kilometra na sat.

Slično je i u okolici Velenja, gdje šest vatrogasnih društava pomaže na 29 lokacija. Prijavljena je šteta na prometnoj i komunalnoj infrastrukturi, vjetar je odnio nekoliko krovova, a nekoliko podruma je poplavljeno. U općinama Vojnik i Mozirje dio je ostao bez struje.

Neurje.si, pak javlja o opasnom nevremenu u okolici Bohinja, gdje je, sudeći prema fotografijama, srušeno drveće blokiralo cestu. Čitateljica ovog portala iz Ravni na Koroškem svjedoči kako ne pamti ovakvo nevrijeme, a o istome svjedoči i uredništvo Neurja u Mariboru, koje, kako navodi, od 5 ujutro radi bez struje.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL