TKO JE NOVI ŽUPAN?

Ivo Žinić, arhitekt koji sjeda u vruću fotelju Marine Lovrić Merzel

28.10.2014 u 07:08

Bionic
Reading

'Političari ove županije moraju zasukati rukave i raditi na problemima županije, a prestati filozofirati', dio je teksta kojim se novoizabrani sisačko-moslavački župan, HDZ-ov Ivo Žinić predstavljao u predizbornoj kampanji. No sudeći prema njegovu prvom govoru u ulozi župana, Žiniću je na prvom mjestu središnjica stranke u Zagrebu i njezin predsjednik Tomislav Karamarko. Od njegovih protukandidata pokušali smo doznati što možemo od Žinića očekivati. O njemu ne znaju mnogo; neki smatraju da je korektan, no da je situacija u kojoj se našao nezavidna, a glavni mu oponent, SDP-ov kandidat Davorko Vidović ima listu prigovora na njega

'Ja ovdje poručujem kako sam ja vojnik, branitelj, dragovoljac… Operacija Maestral je završena. Ivo Žinić je završio. Krenimo u nove pobjede, ja evo želim da čim prije krenemo i da vi izdate zapovijed za operaciju Bljesak, a onda neka Tomislav Karamarko bude Oluja!' Riječi su to koje je u nedjelju navečer izrekao Žinić, obuzet euforijom i prisutnošću stranačkog šefa.

Tko je zapravo taj do sada slano znani HDZ-ovac koji sjeda u fotelju Marine Lovrić Merzel i na čelo jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj? Prema službenoj biografiji, riječ je o 55-godišnjem arhitektu rođenom u Glini koji je većinu radnog vijeka proveo po ministarstvima.

Žinić je dragovoljac Domovinskog rata, bojnik Hrvatske vojske, zapovjednik Samostalne čete Glina 'R', zapovjednik 78. samostalnog bataljuna, zapovjednik 1. db Glina, načelnik stožera 20. dp Glina. Odlikovan Spomenicom, Medaljom Oluja, Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera.

Radno iskustvo taj glinski arhitekt brusi u tvrtki APB Petrinja, odakle 1995. odlazi u Ministarstvo razvitka i obnove. Do danas je promijenio nekoliko ministarstava, ono za javne radove, obnovu i graditeljstvo, potom Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, da bi 2011. postao voditeljem regionalnog ureda Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u Petrinji što znači da mu je trenutačni poslodavac potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Žinić usto vodi i Poljoprivredno-turističku zadrugu branitelja Marinbrod.


Novak: Žinić je stranački vojnik

Njegov protukandidat iz redova Hrvatskih laburista Mladen Novak kaže kako Žinića zna samo s dosadašnjih predizbornih sučeljavanja, no da 'ljudi solidno govore o njemu'. Smatra da je od Žinića teško išta očekivati s obzirom na situaciju u Županiji. Dodaje da je velika kreditna zaduženost te da je upitno punjenje proračuna.

'Pitanje je što će on naći kada preuzme dužnost. Neće imati previše manevarskog prostora', kaže nam Novak. Njemu pak nije sjeo Žinićev govor nakon što je doznao rezultate nedjeljnih izbora. 'Njegova prva rečenica i govor nakon objave rezultata ne daje mi previše optimizma jer je rekao da je stranački vojnik i da čeka zapovijed da se kreće u Bljesak. To je promašena izjava', zaključuje.

SDP-ovac Vidović: Gdje je bio 26. lipnja 1991?

Žinićev glavni protukandidat, SDP-ov Davorko Vidović nema dobar dojam o novom županu. 'Ne očekujem puno, nije me se dojmio, ostavio je dojam tipičnog službenika i činovnika. U profesionalnom i ljudskom smislu također je ostavio tanašan dojam', kaže nam Vidović. Smatra da Žinić nije 'intelektualno i moralno kapacitiran da bude župan'.

Trgovčević: Žinić je korektan

Pejo Trgovčević koji je na nedjeljnim izvanrednim izborima bio kandidat stranaka HSP-AHSS-HDRS-UDU-DSU smatra da je Žinić korektan čovjek te da ga čeka puno posla. Iako nakon pobjede Žinić nije govorio o konkretnim problemima stanovnika Sisačko-moslavačke županije, čeka ga, kaže Trgovčević, niz projekata. To su prije svega radovi na prometnoj infrastrukturi, izgradnja županijskog doma za branitelje, Dom za starije i nemoćne u Glini, saniranje stanja u lječilištu u Topuskom, izgradnja škole i školske dvorane u Popovači…